5. Podvodna reka u Meksiku


anatoly beloshchin
Grupica amatera ronila je u Meksiku pre nekoliko godina. A onda su otkrili nešto potpuno čudesno. Nešto što niko nije ni mogao da zamisli da postoji. A to je čitava reka, sa kamenom obalom, drvećem, lišćem i svim drugim stvarima koje jedna reka ima. Ali jedina razlika je što se ova nalazi POD VODOM.

Ako ste već pomislili da je to nemoguće evo i objašnjenja.


  anatoly beloshchin
Tom rekom ne teče voda, već mešavina sastavljena od morske vode i vodonikovog sulfida. A pošto je gušća i teža od morske vode, ona teče i ponaša se kao reka, samo na dnu mora.


  anatoly beloshchin
Ali moramo da vas razočaramo. Pecanje nije baš moguće u podvodnoj reci zato što je vodonikov sulfid prilično otrovan. Šteta..

4. Džinovska plava rupa u okeanu


wikimedia
Ovo na slici je ogromna rupčaga u sred okeana. Nalazi se u Belizeu, ali ih ima i na Bahamima, Australiji pa čak i Crvenom moru i Egiptu.

Možda izgledaju kao delo vanzemaljaca, ali otkriveno je da plave rupe u okeanu postoje još iz Ledenog doba i da nisu ništa čudno. Tada je nivo mora bio nekih 120 metara niži nego danas, pa su erozija, kiše i hemijske reakcije izbušile ove rupice širom sveta. A kada je nivo mora porastao sve je ispunila voda i eto lepog prizora.

A možda vas i zanima šta je još luđe od rupčage duboke nekih 200 metara? Pa to je recimo skok u nju, bez ikakve dodatne opreme.

 

 youtube

O da, to rade neki ludaci. Na primer prvak u ronjenju na dah Guillaume Nery koji je skočio u mrak i došao do dna. Uspeo je čak i da preživi.

3. Paukovi pod vodom


norbert schuller
Stvarno ne volimo bube. Paukove pogotovo. Recimo zato što imaju dlake po sebi i tu neprijatnu naviku da grizu. I taman kada smo pomislili da smo bar pod vodom sigurni otkrijemo ovo.

A to je pauk ronilac! Proklet bio! E pa on je jedina vrsta paukova koja praktično ceo život provodi pod vodom. I ne, nema škrge već ima ronilačku opremu. O da.

On plete posebnu mrežu u obliku zvona u kojoj bez problema ima kiseonik za poneti. Zapravo njegova mreža se ponaša kao škrge, pošto skuplja malene mehuriće kiseonika iz vode. A to naravno pauku omogućava da bleji pod vodom, siguran od ptica, žaba i drugih predatora. Zaboravismo da spomenemo da ženke prave čitavu podvodnu kućicu gde ima dovoljno mesta za svu dečicu, goste, taštu i dalje rođake koji svrate za Božić. Bljaks!

2. Ogromne podvodne šume


kip evans
Zamislite drveće koje raste oko metar dnevno? Ne ide vam? Pa naravno, zato što bi to verovatno bila najstrašnija stvar koja postoji u prirodi. Ali upravo to se dešava pod vodom.

Ogromne šume algi rastu upravo tom brzinom a mogu da budu visoke i oko 50 metara kako bi dosegle površinu.

A sada zamislite da plivate u tome. Jao!

1. Ptice pod vodom


Hauke Steinberg, Trek Nature
Plivate vi tako morem jednog letnjeg popodneva, a onda shvatite da je pored vas proletela raketa i zabila se u vodu. E pa ta raketa je jedna ptičica po imenu bluna u potrazi za ukusnom večerom.

One će se strmoglaviti u vodu sa visine od oko 30 metara, a to je trećina visine jedne Beograđanke čisto da vam bude jasno. Ako ste probali nekad da skočite u bazen sa desetke jasno vam je zašto je ovo bilo neophodno. A izgleda da baš vole ribu, pošto su razvile i neke posebne trikove za bolji lov.

 paul osmond

Tako imaju vazdušne jastuke u grudima koji smanjuju žestinu udara, a nemaju ni spoljašnje nozdrve da se ne uguše od pritiska vode.

Zbog svega toga mogu da rone i do dubine od 20 metara a krila koriste kao peraja. Zato nemojte da se iznenadite ako sledeći put dok ronite sretnete jednu blunu kako u brzini pliva pored vas i gleda vas palo namrgođeno.

Klikni Like da i drugi vide!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime