5. Justinijan Drugi iz Vizantije

Justinijan Drugi je bio vladar moćne Vizantije u šestom veku. Bio je poznat po do tada neviđenoj surovosti, ali i zato što je uspeo da po drugi put sedne na presto iako mu je nos nakon prvog pada bio odsečen. A to je bilo nemoguće jer se smatralo da carsku dužnost ne može vršiti neko ko ima neku fizičku manu ili nedostatak.

A to je još i najmanje lud podatak o ovoj momčini.

Dakle, Justinijan će ostati upamćen kao poprilčno loš vladar pošto je izgubio većinu Italije i Persiju. Ali to je manje bitno. Tako istoričar Jovan iz Efesusa piše i još neke interesantne činjenice o njemu. Recimo da je redovno čuo glasove u svojoj glavi. Zbog čega je vrištao i krio se ispod kreveta. Pomagalo je jedino sviranje orgulja koje su nadjačavale njegove imaginarne prijatelje.

Uz to nije bilo baš prijatno boraviti u carskoj palati u Justinijanovim lošim fazama. Tada bi sluge pokušale da ga zadrže u sobi, a on se otimao udarajući ih. U glavu. Teškim predmetima. Na kraju je tražio da mu naprave drveni tron u kome su ga vozili po dvoru.

Doktori misle da je Justinijan verovatno imao tešku šizofreniju. Odnosno da je bio lud ko struja… A on je tek prvi.

4. Čarls Šesti iz Francuske

Čarls Šesti je imao nadimak. Ludi kralj. O da. Vladao je od 1380. do 1422. godine a na presto je došao sa 12 godina. A sve to se dešavalo za vreme stogodišnjeg rata. E sad, jasno vam je da nije baš ok da za vreme stogodišnjeg rata sa arhineprijateljem vašu stranu vodi neko ko u imenu ima LUD. Osim kada ga ortaci zovu iz milošte lud. Što ovde nije bio slučaj.

Evo zašto. Čarls je 1392. godine sa pratnjom, išao da vidi izdajnika koji je pokušao da ubije njegovog savetnika. Usput je onako spantano napao neke vitezove i ubio par komada. E sad, problem je što je napao SVOJE vitezove. Na kraju su ga nekako obuzdali i vratili u zamak. Posle se izvadio tako što su svi rekli da je bio pod stresom. A pošto mu je to bio prvi ispad, svi su rekli, pa ok, dešava se svakom.

Ali brzo su shvatili da sa Kraljem nešto ozbiljno nije u redu. Recimo zaboravljao je imena, čak i bliskih ljudi. Zapravo zaboravljao je i svoje ime. Uz to je trčao po zamku pretvarajući se da je vuk. I lajao je na ljude. Ponekada nije dozvoljavao da ga dodirnu, pošto je umislio da je od stakla.

A dok je on bio zauzet ludorijama, njegova zemlja je otišla u tri lepe. Tako je za vreme stogodišnjeg rata sa Englezima u Francuskoj izbio i građanski rat. Dok su se njegov brat i rođak tukli oko vlasti, Englezi su praktično bez otpora zauzeli dobar deo teritorije. Ali on je bio od stakla, pa kapiramo da ga to nije previše dotaklo…

3. Kristijan Sedmi iz Danske

Kristijan Sedmi je na presto Danske došao 1766. godine. I već tada su svi znali da je momak opaljen u glavu. Recimo zato što je zvanicama bacao hranu u tanjire. Ali bože moj, svi znamo da bogataši umeju da se ponašaju kao budale. Tako je i često šamarao ljude u sred razgovora. Bez ikakvog razloga.

Ipak, stvari su postale pomalo bizarne kada je razvio čudnu opsesiju svojim penisom. Zapravo, toliko često je masturbirao da nije stigao da se bavi svakodnevnim obavezama. Doktori su pokušali da mu objasne da će se ova navika odraziti na njegovo zdravlje, ali džaba.

Na kraju je skroz odlepio, pa su njegovi saradnici preuzeli vladanje kraljevinom. Dok je on dr*ao…

2. Zhengde, kineski imperator

Zhengde je bio Imperator Kine na početku 16. veka. Na tron je došao sa 14 godina. Što je ok. Ali nije ok činjenica da je praktično do kraja života ostao na tom nivou.

Umesto da vlada ogromnom Kinom, on je više voleo da igra igrice. Napravio je čitav grad posvećen omiljenoj zabavi. Onda je izmislio svoj alter ego po imenu Zhu Shou i prerušen išao na zabave u pratnji vojske. Koja je iz nekog razloga bila obučena u čistu svilu umesto u uniforme. Na kraju je umro tako što se napio i pao sa broda.

1. Kralj Faruk iz Egipta

Poslednji egipatski kralj Faruk je živeo u vreme Drugog Svetskog rata. I uglavnom baš zbog njega, Egipat više nije kraljevina. Kao i svi mladi buržuji sa Bliskog istoka i Faruk je voleo da partija i troši ogromne količine novca na kocku, žene i alkohol. Ali ova momčina je otišla korak dalje. Zvali su ga "stomak sa ustima". To znači da je mogao da popije 30 flaša alkohola dnevno. To kaže njegova sestra, čisto da znate. Kavijar je jeo direktno iz konzervi. Ipak, sve to možemo i da očekujemo od jednog prosečnog vladara arapske zemlje.

Ali bizarna je činjenica da je Faruk bio patološki kleptoman. Krao je sve što je mogao. Recimo sat od Vinstona Čerčila. Posle je tvrdio da ga je našao. A znate kako se kaže – ko nađe njegovo, ko izgubi neka plače. Jedino što je zaboravio da spomene da ga je našao u Čerčilovom džepu.

Onda je jednom sanjao da ga napada lav. Pa se sutradan prošetao do Zoo vrta u Kairu da vidi lavove. Kada kažemo "PROŠETAO" mislimo – upucao je lavove u kavezima.

Na kraju, dok se Hitler spremao da napadne Egipt, Faruk mu je poslao telegraf i zahvalio se unapred na tome. Misleći da će nacisti osloboditi Egipat od Britanaca.

Kao što možete da pretpotavite Faruk nije bio baš popularan u narodu. Tako je 1952. godine svrgnut. U njegovim trezorima su pronađeni zlato, dukati, magični trikovi, poštance markice i najveća kolekcija pornografije na svetu…

 

 Klikni Like da i drugi vide!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime