5. Skinsi


marek peters
Verovatno nećete pogrešiti ako noću pređete na drugu stranu ulice kada vidite grupu ćelavaca u fajerkama sa martinkama i belim pertlama. Pogotovo ako ste tamnoputi. Jasno je da govorimo i skinsima koji mrze sve oko sebe, a posebno crnce i druge "ne arijevce", šta god to značilo.

Ali…

Ali skinsi nisu oduvek bili to što su danas.

Izraz Skinhead je zapravo predstavljao stil oblačenja koji je podrazumevao vojničke čizme, kratku kosu i majicu. Naravno u paketu je išla i muzika, pre svega soul, R&B i jamajkanski ska.

Šokirani? Tek kada ovo pročitate ćete biti.

Prvi skinsi su bili Indijci i crnci iz Londona šezdesetih godina kada se i javlja pokret. Zapravo, pokret je bio potpuno apolitičan i pre svega se odnosio na muzički ukus i stil oblačenja.

Ali, nezaposlenost, loša ekonomska situacija i užasno obrazovanje su doveli do javljanja ksenofobije kod mladih Britanaca. Crnačka kultura je nastavila da se razvija nezavisno dok su skinsi u međuvremenu postali rasisti koji tetoviraju svastike.

4. Ujka Sem

 

Ujka Sem je prepoznatljivi simbol Amerike. Zvezde na šeširu i prst kojim vam poručuje neke patriotske parole. Naravno, najpoznatiji je poster kojim poziva dobrovoljne za regrutaciju u vreme Prvog Svetskog Rata.

Ali…

Ali Ujka Sem je malo stariji od vremena Prvog Svetskog Rata. Zapravo, prvi put se pojavio još 1812. godine za vreme rata. I zaista tada jeste predstavljao Vladu SAD, ali bio je daleko od nekoga ko će pokrenuti patriotska osećanja.

Naprotiv, Ujka Sem je predstavljao sve najgore.

Uncle Sam je tada korišćen u karikaturama i satirama koje su se sprdale sa birokratijom.

Sve se promenilo u toku semdesetih godina pretprošlog veka kada su ljudi shvatili da Ujka Sem liči na Abrahama Linkolna. A pošto su njega voleli, tako je i izmišljeni lik dobio sasvim novi karakter.

Uskoro je došao Prvi svetski rat, pa je nastala i čuvena ilustracija. Ostalo je istorija…

3. Znak đavola


mart sepp
Možda vi mislite da je dobra fora da pokazujete ovaj znak gore ali malo upućeniji u pop kulturu i naravno pravoslavni fanatici će vam objasniti da je to zapravo simbol đavola lično i da predstavlja njegove rogove. Verovatno ćete dobiti i objašnjenje da ga koriste satanisti i druge sluge noći. I da je vreme da se pokajete!

Ali…

Ali pozdrav je uveo muzičar Ronnie James Dio, koji je postao pevač Black Sabbatha kada je Ozzy Osbourne otišao iz benda da snima rijaliti. Dobro, to je bilo malo kasnije.

Ronnie je zapravio mislio da ljudima tako želi sve najbolje. Definitivno nije pozivao publiku da se klanjaju silama mraka.

Dio kaže da je foru naučio od bake i da je to stari italijanski pozdrav. Koji predstavlja nešto kao prolivanje vode za sreću kod nas. Otprilike.

E sad, ako je baka stari satanista, onda sve pada u vodu. Ali nešto sumnjamo.

2. Svevideće oko

Šta je piramida sa svevidećim okom na vrhu? MASONI BRE! Već vas vidimo kako ste se naoštrili. Teoretičari zavere naravno znaju da je ovaj simbol na dolaru znak da Amerikom upravljaju vladari iz senke. Masoni, iluminati, vanzemaljci, gušteri…

Novi svetski poredak sve u svemu.

Ali…

Ali ima par stvari koje bi trebalo da znate.

Ispod piramide na dolaru piše Novus Ordo Seclorum. Ili u pojednostavljenom tumačenju Novi svetski poredak.

Pa to je to, sigurno se mislite.

Ali, prevod nije baš tačan. To zapravo znači – Novi poredak vekova.

Možda mislite da je to ista stvar, i da novi poredak znači vladavinu masona i trilaterale ili koga god već, zapravo se slogan odnosi na 1776. godinu kada su Amerikanci poručili Englezima da idu kući. I da je vreme za novi poredak.

Što nema baš nikakve veze sa masonima.

1. 4S sa srpskog grba

Valjda svi znaju da su 4S sa srpskog grba četiri ocila i da znače – Samo Sloga Srbina Spašava!

Ali…

Ali trebalo bi da znate da to i nije baš tako.

Zapravo 4S predstavljaju poruku „Car Careva Caruje Carevima“(misli se na Isusa Hrista) što je inače bio slogan Vizantije. A onda je despot Stefan Lazarević po njihovom uzoru u srpski grb dodao 4S umesto 4Β kako pise u originalu na vizantijskom grbu kao početna slova naziva Srbija.

Tek pre stotinak godina se neko setio da bi mogla da znače i: „Samo Sloga Srbina Spasava“.

Poenta?

Ne verujte u sve što vam kažu!

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime