5. Vojničev rukopis


wiki
Vojničev rukopis je misteriozna knjiga koja je toliko luda da apsolutno niko nema nikakvu ideju o tome šta bi mogla da predstavlja, kako je nastala, odakle potiče i zašto. Naučnici se uglavnom slažu da je verovatno napisana nekim smislenim jezikom. Ali niko ne zna kojim. I niko nema apsolutno nikakvu ideju šta znači. Na njenim stranicama se nalaze bizarni crteži biljaka, životinje i anatomije ljudi, ali i neke sulude stvari poput devojke koja sa reketom za tenis u ustima gola stoji u fontani. Spomenimo da je reket za tenis napravljen nekih 500 godina kasnije.

 

Ali sem toga ne znamo ništa više. Zapravo nemamo pojma ni ko je napisao.

Možda vama pođe za rukom da nešto razumete. Evo, bacite pogled na to kako izgleda jedna obična stranica:

Tumačenje rukopisa su pokušali stručnjaci za jezike, vojni eksperti za šifre, kriptografi, matematičari, amateri i mnogi drugi. I nisu uspeli. Jedino što znamo je da je nastala negde na početku 14. veka. I to je sve.

4. Antikitera mehanizam


wiki
Prvi mehanizmi su nastali oko 1.000 godine naše ere. Prvi mehanizmi poput onih iz časovnika su nastali negde u 13. veku, a kompjuteri su nastali, pa mnogo kasnije. Ali mehanizam po imenu Antikitera je nastao 100 godina pre Hrista i predstavlja prvi analogni računar na svetu. I to, znate, malko zbunjuje naučnike.

Samo to nije jedina stvar koju naučnici ne razumeju na temu ovog fantastičnog otkrića.

Recimo, niko nije baš siguran gde je napravljen. Sve govori da potiče sa Sicilije, ali malo čudi zato što je njegovo uputstvo napisano na grčkom. Uz to mehanizam je pronađen kod ostrva Antikitera u Sredozemnom moru kod Krita, dakle u Grčkoj.

Računar je toliko kompleksan i napredan da je po svemu sudeći napravljen kako bi prikazao pozicije svemirskih tela. Fino, samo tada gravitacija nije bila ni otkrivena, a o svemiru nismo znali baš puno toga. Sem da je Zemlja jasno ravna kao tanjir. Zapravo, Antikitera mehanizam je napravljen na osnovu saznanja do kojih je naša civilizacija došla nekih 1.000 godina kasnije.

Kako je to moguće? Baš niko nema nikakvu ideju. A verovatno je ni skoro neće dobiti…

3. Kamene kugle


photo
Kostarika je zemlja gde su otkrivene ove kamene kugle. Neke su velike samo par santimetara, dok druge imaju i po nekoliko tona. Zajedničko im je da su potpuno savršene sfere, veoma precizno su obrađene i ima ih baš mnogo. Pitajte bilo kog vajara ili kamenoresca pa će vam reći koliko je i danas teško napraviti savršenu loptu. Uz to ne znamo ko ih je napravio, niti kada.

Naravno, lokalno stanovništvo ima i svoje teorije, pa su neke od kugli razneli dinamitom pošto se smatra da se unutra krije zlato ili nerođena deca. Fin neki svet nema šta.

Jedino što su istraživači uspeli da otkriju je da nigde u blizini nema kamenoloma. A nema ni vulkana. Što je zanimljivo, imajući u vidu da su kugle nastale od vulkanskih stena.

2. Baterije iz Bagdada


wiki
Među artefaktima iz Mesopotamije nalaze se i čudne keramičke posude. Arheolozi su prvo mislili da su to samo još neke posude za čuvanje kućnih potrebština. Ali onda su u njima pronašli i komadiće bakra. Kao i oštećenja od kiseline. Nije trebalo puno da bi naučnici shvatili da su to zapravo prve baterije koje smo napravili.

Fino, samo za šta su dođavola koristili baterije???

Ne zna se. Još uvek nisu iskopali keramičke foto aparate, pa nismo baš sigurni. E sada, zanimljivo je da se u nekim spisima iz tog vremena kriju podaci o misterioznom Dendera svetlu za koje niko ne zna šta je. Što možda može da ukaže da su drevni Mesopotamci imali baterijske lampe. Drugi naučnici misle da je to glupost ali da su se baterije koristile za medicinske tretmane, a treći za oblaganje zlatom uz pomoć elektriciteta. Sreća pa to ne zvuči ni malo ludo.

Nauci ne pomaže ni činjenica da se baterije čuvaju u muzeju u Bagdadu. Jasno vam je da nema baš puno dobrovoljaca koji bi otišli tamo za vikend u pokušaju da otkriju o čemu se radi.

1. Okeanska buka

Negde 1997. godine naučnici su slučajno u sred okeana snimili neki čudan zvuk. Zapravo bio je toliko čudan i glasan da su ga uhvatila dva mikrofona udaljena nekih 5.000 kilometara. I zvučalo je kao nešto potpuno bezveze. Ali kada su sve ubrzali tačno1 6 puta bilo je jasno da je to povlačenje vode u toaletu. Pa malo glasnije. Mnogo glasnije. Poslušajte:

 

Naučnici su na osnovu frekvencija zvuka ustanovili da ga je skoro sigurno napravila neka životinja.

Samo problem je što jednostavno ne postoji dovoljno velika životinja da napravi toliko buke. Pa šta je? Pa ne zna se, ali zvuk se i dalje ponekad čuje, čisto da znate…

 

Klikni Like da i drugi vide!