5. Planeta gde umire svetlo


 via  NASA/JPL-Caltech/T. Pyle,
Probajte da zamislite pakao. A sada zamislite celu planetu koja predstavlja pakao. Verovatno je jarko crvena, sa temperaturom koja topi bukvalno sve u blizini. E pa baš tako izgleda planeta TrES-2b. Uz opisane osobine ima još jednu vrlo nezgodnu karakteristiku. Tamo svetlo odlazi da umre.

Evo u čemu je stvar.

Ova planeta se nalazi u orbiti sunca po imenu Drako u sazvežđu Zmaja. I uz to je najtamnija planeta u svemiru. Sada se sigurno pitate koliko je tačno tamna? Pa baš onako tamna.


 David A. Aguilar (CfA)/TrES/Kepler/NASA  via
Tačnije toliko da će preko 99 posto svetla koje dođe do nje tu i ostati zauvek, odnosno njena površina će je absorbovati. Tamnija je od crnog uglja, najcrnje akrilne boje koju smo ikada uspeli da napravimo i tamnija je od crnog srca vaše bivše devojke.

Uz to, ova planeta se nalazi na samo nešto više od 4 miliona kilometara od svog sunca. A u astronomskom svetu to je stvarno malo. Što sve čini još čudnijim, pa naučnici uopšte nisu sigurni zašto planeta bukvalno proždire svetlost. Neki misle da je to zbog nedostatka atmosfere, drugi da na njenoj površini postoje čestice koje skupljaju svetlo, poput titanijumovog oksida. Mada zapravo nemaju pojma.

 

Ako vam je ovo bilo zanimljivo tek ćete se zaprepastiti kada vidite preostale 4 planete.

4. Planeta u centru svemirskog oka


 nasa via
Štreberi ovo na slici zovu Sauronovo oko, naravno inspirisani knjigom Gospodar prstenova. A naučnici kažu da se ova formacija zove Fomalhaut. Ili svemirsko oko, pošto izgleda bukvalno kao oko koje nas posmatra iz prostranstva svemira. I pita se da li smo normalni verovatno.

nasa-esa
Ali ni to nije sve. Samo zamislite koliko je zapravo ovo oko. Recimo polje svemirskih ostataka od stenčuga i leda koje kruže oko zvezde u centru je veliko poput cela naša dva solarna sistema. Dakle baš veliko oko. I gleda vas. U ovom trenutku. Hm…

3. Planeta koja isparava


 NASA Jet Propulsion Lab  via
Svemir je veliko i surovo mesto. Toliko da neke planete stvarno nemaju sreće. Recimo kao KIC 12557548 b koja ima prilično nezdrav odnos sa svojim suncem.

Toliko nezdrav da je polako uništava.

Astronomi su otkrili da ova planeta polako ali sigurno isparava. Da sve bude još strašnije, uz to ostavlja krvav trag za sobom koji smo uspeli da snimimo našim teleskopima.


 C.U Keller, Leiden University via
Dan na ovoj planeti traje 16 sati i previše je toplo na njenoj površini čak i za stene, minerale i metale. A kao da to nije bilo dovoljno ovoj namučenoj planeti pa su tu i ogromni vulkani koji erupcije izbacuju direktno u svemir. Zbog svega toga svake sekunde KIC 12557548 b gubi oko 100.000 tona svoje mase, pa polako ali sigurno nestaje.

Neke planete stvarno nemaju sreće.

2. Planeta sa zlim bratom


  David Aguilar, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics  via
Kepler-36b je malena planeta koja podseća na Zemlju i nalazi se u sazvežđu Labuda. I sa njom je sve u redu, sve dok njen zli stariji brat Kepler-36c ne dođe da je maltretira.

Kada se položaj dve planete poravna, masa gasovitog džina 36c će izazvati strahovite zemljotrese i vulkanske erupcije na malenoj planeti.

Da sve bude još tužnije za eventualne stanovnike ove planete govori činjenica da nemaju ni malo predaha. Taman kada se završe erupcije na planeti 36b veliki i zli 36c se već vratio i sve počinje iz početka. Tačnije svakih 97 dana ova planeta doživi potpuno razaranje svoje površine.

 

Nažalost mlađi brat nikada neće porasti, nabildovati se i učiniti da ovaj stariji zažali za sve maltretiranje…

1. Planeta gde umesto kiše pada staklo


  NASA, ESA, M. Kornmesser via
Da dobro ste pročitali i ne dozvolite da vas zavara prvi pogled na HD 189773b. Ova planeta iz daljine stvarno podseća na našu zemljicu. Plava je, a čini se da čak ima i oblake.

Ali tu se završava sva sličnost.

Recimo zato što na ovoj planeti redovno pada kiša od oštrih krhotina stakla. Da dobro ste pročitali HD 189773b ima toliko silicijuma u atmosferi da ona izgleda plavičasto iz svemira. Ali kada se temperatura na planeti promeni, sve te čestice se kondenzuju u kristale stakla koji će pasti na njenu površinu brzinom od oko 6.000 Km na sat. O da.

Dakle nije dobro mesto za odmor. Zbog loše klime jasno.

Klikni Like da i drugi vide!