5. Hitlerova beba Arijevac je bila Jevrejin

Jedna od najvažnijih kampanja koju su sprovodili nacisti bila je ona o Arijevskoj rasi. Ideja je bila da se svi ubede kako su Nemci superiorni u odnosu na sve ostale. Posebno Jevreje, Slovene, Romanske narode i zapravo sve druge.

I tako je ministar propagande Džozef Gebels tražio savršenu Arijevsku bebu koja će biti simbol nove nacističke Nemačke. I tako je pronašao fotografiju bebe pravilnih crta lica. Za koju su zaključili da bi baš tako trebao da izgleda mladi Arijevac.

Ali…

Ali kasno su shvatili da je ipak trebalo da provere identitet bebe pre nego što su je stavili na postere, razglednice, naslovne strane novina i magazina.

E pa, ispostavilo se da je u pitanju fotografija male Hessy, inače ćerke Jevreja iz Berlina po imenu Jacob i Pauline.

Par meseci ranije roditelji su je odveli na fotografisanje kod Hansa Ballina. Koji je opasno mrzeo naciste. A kada su mu tražili da dostavi svoje radove ministarstvu za državnu stvar on je podmetnuo sliku male Jevrejke.

Tada su shvatili da zaista ne bi trebalo da za svoje propagandne akcije biraju slike slučajnim uzorkom. Pa su kao idealnog Nemačkog vojnika godinu dana kasnije odabrali Wernera Goldberga. Inače polu Jevrejina. Što su opet kasno shvatili.

4. Argentinska vojska uplašila svoje vojnike

Argentina je 1982. godine osvojila od Britanaca Folklandska ostrva. Što je poprilčno iznerviralo Britaniju. Pa su poslali najopasnije vojnike koje su imali da srede tu stvar. A to su bile Gurke. Čuveni odred Nepalaca poznatih po svojim krivim noževima i opasnoj reputaciji.

Onda su ih argentinske vlasti u propagandnim posterima predstavili kao monstrume koje bi jednostavno trebalo ubiti. Iz milosti praktično.

Ali…

Ali jedino što su uspeli je da na smrt preplaše svoje vojnike. Pošto su shvatili da dehumanizovani vojnici iz Nepala samo čekaju da im se napiju krvi. Zapravo, sve je toliko loše prošlo da su se Argentinci povlačili čim bi čuli da su Gurke u blizini.

Tako je pala i važna tačka Mount William, praktično bez borbe.

Britanci su povratili Folklande za par dana…

3. Sadam Husein jednim potezom izgubio rat

Početkom devedesetih ludi diktator Sadam Husein je osvojio Kuvajt. Što je izazvalo popriličan bes arapskih zemalja i zapada. Zbog čega se Irak suočio sa Prvim zalivskim ratom, koji je trebalo da ih istera iz Kuvajta.

A onda su Iračani uspeli da zarobe nekoliko vojnika savezničkih snaga. Što je bilo kao poručeno za propagandu režima.

Ali…

Ali irački majstori propagande su malkice zaboravili da batinanje zarobljenika nije baš ok. Tako su se vojnici iz Italije, Britanije i Amerike pojavili na TV sa vidnim povredama.

Što je brzo izazvalo bes civilizovanog sveta, ali i opozicije u Iraku. U principu svi su se složili da je Sadam žešći idiot. Zbog čega je i dobio po prstima i isteran iz Kuvajta. A vojnici su oslobođeni 40 dana kasnije.

2. Nemci se sprdali sa Ruzveltovim sinom

Pred kraj Prvog svetskog rata američki avijatičar i sin Tedija Ruzvelta, Kventin je oboren iznad Francuske.

A onda su Nemci fotku aviona i mrtvog pilota iskoristli za svoju propagandu protiv neprijatelja.

Ali…

Ali vest su videli i nemački vojnici. I počeli da se pitaju zašto je sin američkog predsednika bio na prvoj liniji vatre i hrabro se borio dok su sinovi nemačkih političara i generala pijuckali koktele daleko od sukoba.

Što ih je malo naljutilo.

Zapravo još više ih je naljutilo i to što njihove vođe nisu poštovale neprijatelja koji je časno poginuo. Tako su nemački vojnici samoinicijativno sahranili Kventina Ruzvelta uz najviše vojne počasti.

A onda su verovatno digli ruke od rata i otišli na pivce, čime je rat završen.

1. Čileanski diktator zažalio slobodu govora

Verovatno znate da je CIA poprilično kriva što je Čile umesto predsednika Salvadora Aljendea dobio užasnog diktatora Avgusta Pinočea.

A negde 1988. je postao malo arogantan pa je pristao da raspiše referendum o njegovom ostanku na vlasti. Čak je opoziciji dozvolio da se pojavi na televiziji.

Ali…

Ali nije očekivao da će na TV doći Ricardo Lagos i otvoreno reći da je Pinoče diktator, lažov, ubica i sve po redu.

Novinar je pokušao da razgovor usmeri u drugom pravcu, ali nije mu baš pošlo za rukom.

Pinoče je sve gledao u svojoj palati i potpuno poludeo od besa. Sa razlogom. Pošto je Lagos istog trenutka postao simbol otpora a Čileanci su ubrzo diktatora oterali u istoriju.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime