5. Laganje


sara fasullo
Bebe su slatke male maze koje potpuno zavise od roditeljske ljubavi. Istina. Ali su i mali prevaroši koji znaju da lage bolje od vas. Iako još ne znaju ni da govore.

Doktori su otkrili da će već sa 6 meseci naučiti da lažiraju plakanje ili će folirati da se smeju samo da bi privukle vaš pažnju. I ne samo to, već su toliko vešte pa će koristiti kratke pauze kako bi osmotrili da li neko reaguje na njihove neutešne krokodilske suze.

Još je luđi podatak da će koristiti varke kako bi prevarile roditelje. Recimo smejuljiće vam se i skretati pažnju dok krišom skidaju pelenu ili pokušavaju da dohvate nešto štrokavo i strpaju ga u usta.

Zašto to rade?

Doktori kažu da je laganje važna faza dečijeg razvoja. A kako učimo da govorimo naše laži postaju sve kompleksnije. Tek negde oko četvrte godine počinjemo da shvatamo da to i nije ok.

4. Predrasude


luke addison
Već se zna da lepi ljudi imaju bolji tretman u društvu. Obično se to svoji na činjenicu da želite da imate seks sa njima pa ste i spremni da im date bubreg ako je to baš neophodno. I neke druge manje važne stvari naravno.

Ok, a zašto onda bebe više vole lepe ljude?

Alan Slater sa Univerziteta Exeter je 2004. godine otkrio da će bebe mnogo više pažnje posvetiti lepim ljudima. Tako su eksperimentu blenuli u sliku lepe devojke, dok su manje atraktivnu skroz iskulirali.

Ali ni to nije sve.

U prvih nekoliko meseci bebe će bez razlike gledati atraktivne ljude različitih rasa. Ali posle tog perioda, ako im pokažete recimo azijsku lepoticu potpuno će je ignorisati. Stvar je u tome da svi Azijati bebama izgledaju isto.

Zašto to rade?

Zato što su mali rasisti. Šalimo se. Nisu baš rasisti. Ali više vole lepe i atraktivne ljude za koje na instiktivnom nivou pretpostavljaju da su zdraviji i veštiji. Pa onda bolje da se njima osmehuju, što automatski pruža veću šansu za preživljavanje u njihovom malom životu.

A što se tiče tog rasizma? Stvar je u tome da bebe posle par meseci počinju da shvataju odlike svog plemena i drže se svojih ljudi. Dok proklete žutaće očima ne mogu da vite. Šala, ljudi, šala!

3. Prkos

Praktično čim postanu za to sposobne, bebe će svima oko sebe reći jedno veliko NE!

Buniće se oko presvlačenja, zato što moraju da spavaju, zašto što im se spava, zato što neće da leže, zato što neće da se nose, zato što neće napolje…

U stvari pokazaće prkos svemu oko sebe.

Zanimljivo je da je NE jedna od prvih reči koje će bebe naučiti. Ponekada će 3 meseca govoriti samo NE dok ne pređu na druge reči.

Zašto to rade?

Prkos je zapravo način da bebe odrede sebe. Čim počnu da shvataju da su odvojene od mame i sveta, da imaju svoje misli i želje odmah će to i dokazati negacijom.

I tu nema baš mnogo logike. Tako će se verovatno buniti kada je stavite da spava zato što neće da spava. Iako joj se spava. Onda će negodovati što ste je podigli. I zato što ste je pomazili. U stvari zato što radite bilo šta. One su gospodari, vi ste robovi, To vam je valjda jasno do sada.

2. Opijanje


robert ocheallini
Kakve sad veze ima opijanje sa bebama? E pa ima. I nema nikakve veze sa napaćenim roditeljima željnim alkohola i opijata u trenucima očaja.

E pa vidite, negde oko devetog meseca bebe će otkriti da mogu da dube na glavi. Ili ponekada da mogu da glavom drmnu u zid ili ogradu kreveca. Onako da ih malo zaboli.

A onda će nastaviti to da rade neko vreme.

Dobra vest je da nisu skrenule.

Loša vest je da su mali džankiji navučeni na adrenalin a vi tu ne možete ništa da uradite.

Taj mali bol, ili opasna naopaka poza će biti dovoljna da iskuse efekte adrenalina. Odnosno osećaće se baš kao i vi kada skačete badnži ili se spuštate bajkom niz planinu. A pošto je osećaj DO JAJA, neće se obazirati na vaše molbe i upozorenja da prestanu sa tim. Jednostavno žele svoju dozu adrenalina i uradiće sve što je potrebno to. Naravno, mogu da ga ostave kad god požele.

1. Krađa


selbe
Videli ste nešto što vam se zaista dopada. Recimo novi auto koji je komšija kupio. I onda, pošto vam se dopada, sednete u njega i odvezete.

Kako se to zove?

Tako je – krađa.

E pa bebe to rade stalno.

Kada primete nešto što žele učiniće sve što je u njihovoj moći da do toga i dođu. Vrištaće, bacaće se ka tome, varaće i na kraju uzeti. Takvo ponašanje počinje otprilike sa šest meseci i nastaviće se nekoliko godina.

Zašto to rade?

Zato što deca ne razumeju baš pojam privatne svojine. U stvari shvataju. Ali misle da je sve zapravo njihovo vlasništvo. Zato se i ljute kada im uzmete nešto. Kako se mama usudila da mi uzme bilo šta kada je to MOJE. A pošto je sve moje sa njim mogu i da radim šta želim. Logično.