5. Planete za koje niste ni čuli


 photo via
Koliko planeta ima naš solarni sistem?
Tu smo vas čekali! I kladimo se da ne znate odgovor. Čak i ako mislite da znate i ako već sada hoćete da nam kažete da to zavisi od toga da li je Pluton planeta ili ne.

Dakle ako kažete devet sa Plutonom pogrešili ste. I to za nekih 50 komada recimo.

Vidite, do sada smo otkrili još pet planeta patuljaka u našem solarnom sistemu. To su Pluton, Eris, Ceres, Makemake i Haumea. A verovatno ih ima još!

Većina njih se krije daleko iza Plutona u samom kraju našeg sistema i nisu baš jednostavni za posmatraje pa čak ni pronalaženje.

Ali jedna je zainteresovala naučnike
. Sigurno najzanimljivija mala planeta je Haumea, otkrivena tek 2004. godine i nazvana po havajskoj boginji rođenja. Zašto? Zato što se stalno rađa iznova.

 

 photo via

Tačnije njena površina se stalno topi i ledi i tako u krug. A to se dešava zbog enormne radijacije koja je na njoj zabeležena. Neki smatraju da na njoj postoje organske materije a možda čak i neki oblici života zbog čudne crvene tačke koja je snimljena na njoj.

Ali pošto je toliko daleko, teško da ćemo otkriti to u skorijoj budućnosti.

4. Čudesna površina Marsa


  photo via
Prosto ne znamo odakle da krenemo sa čudnim stvarima na Marsu. Recimo od ovog snimka gore koji je napravila Evropska svemirska agencija. Na njemu su zabeleženi krateri nastali udarcima meteora na površinu planete kao i unutrašnjim eksplozijama.

Sve bi to bilo ok da nisu tako savršeno postavljeni jedan pored drugog i unutar svakog. Nama je malo čudno i liči nam na robotske oči koje nas gledaju ali astronomi kažu da nije ništa neobično.

A šta kažete na ovo lice snimljeno na Marsu? Navodno je i to samo kamen.

AHA, a ova lobanja?


  photo via
Ma ništa neobično.

 

Onda nije ni čudno što se ovaj kamen odjednom pojavio na slici u kadru gde ga nije bilo pre toga. Snimke je zabeležio Nasin rover a naučnici su posle nekoliko dana zaključili da je samo vozilo pomerilo kamen. Hm…


3. Ledeni vulkani Saturna


  photo via
Saturnov satelit Encelad na prvi pogled ne deluje previše zanimljivo. Pogotovo imajući u vidu da ih pored njega ima ukupno 62 komada. Ali ako biste se malo približili primetili biste nešto potpuno čudesno.

To su kriovulkani, tačnije na hiljade njh. Sada se sigurno pitate šta su uopšte kriovulkani? LEDENI VULKANI!

Zbog ogromne gravitacije koju stvara Saturn površina satelita je stalno izložena ogromnim pritiscima. A rezultat toga su ogromne erupcije leda.

 

  photo via

Zapravo, površina Encelada je prekrivena ledom ispod koga se nalazi okean obične vode. I ta voda pravi erupcije, ali se ona praktično trenutno pretvara u led čim izbije na površine. Pa sve izgleda skroz ludo.

Zanimljivo je i da je ova pojava otkrivena tek nedavno kada je snimila sonda Cassini koja prolazi pored Saturna ovih dana.

2. Sunčeve baklje


photo via
Svako malo naše Sunce ima tu nezgodnu naviku da izbacuje solarne baklje. Zvuči opasno, a u stvarnosti je ova pojava još strašnija.

Ovo je situacija.

 

Prvo se na istom mestu na površini sunca dogodi serija eksplozija super vrele plazme. Zbog jake gravitacije Sunce će plamenove vratiti ka sebi i tako se stvara prava petlja čija ogromna energija dodatno raste. A to je problem u najavi. Zato što će se ovakva baklja odvojiti od sunca u jednom trenutku. Zamislite sada polje 10 puta veće od zemlje prepuno elektriciteta, toplote i radijacije. Nezgodna stvar kad vam kažemo. Toliko nezgodna da može da probuši i rupu na samom suncu.

 


  photo via
Ali da ne bude da samo ružne stvari pričamo o suncu. Evo jedne lepe pojave. Do nje dolazi kada se sunčeva svetlost reflektuje o kristale leda u atmosferi pod određenim uglom. I tada ćete golim videti ovakvu sliku ako stvarno imate sreće:

 


  photo via
1. Venerina večna oluja


  photo via
Druga najbliža planeta Suncu nije baš fino mesto za život. Zapravo više podseća na pakao. Temperature na površini su tolike da tope metal, a atmosfera je 90 puta teža nego na zemlji. Odosno toliko je gusta da bi vas u trenutku pretvorila u pljeskavicu.

A tu je i vreme. Čuli ste sigurno za kisele kiše ili orkane? Ali na Veneri su one dobile potpuno drugo značenje.

 

  photo via

Recimo zato što se tamo nalazi orkan čiji vrtlog je veličine Evrope a ima i dva središta da bude još opasniji. I traje večno! A čisto da znate ono što pada nije voda. Divno mesto!

Klikni Like da i drugi vide!