5. Nestanak 4 podmornice


wiki
Studenti i Slavko Štimac su možda uživali varljivog leta 1968. godine. Ali ta godina je bila veoma loša godina za podmornice. Šta? Da, za podmornice.

Iz nekog razloga četiri sasvim različite podmornice, iz različitih zemalja, na različitim mestima i u različito vreme te godine su nestale. Bukvalno i potpuno nestale. Podmornice su bile iz Amerike, Izraela, Francuske i Sovjetskog saveza.

A to je čudno iz bar nekoliko razloga. Recimo zato što matična vojska uvek zna gde su joj plovila, podmornice pogotovo. Takođe, kada su u problemu, posada ima dovoljno vremena da pošalje signal za pomoć. I na kraju, većina podmornica bude pronađena.

E pa vidite, ništa od ovoga se nije desilo a četiri podmornice nikada nisu pronađene.

Postoje teorije o misterioznom zataškavanju od strane vojske i vlada, ali ništa nije potvrđeno.

4. Kanibalska ajkula iz Australije


elias levi
Verovatno jedina stvar koja nas više plaši od velike bele ajkule je monstrumska velika bela ajkula koja je uz to i kanibal. Dakle, ona koja voli da jede druge velike bele ajkule.

Nedavno su naučnici kod Australije otkrili nešto čudno sa jednom životinjom koju su pratili neko vreme. Velika bela ajkula je iznenada potonula, a njen senzor je ukazao na brzo povećanje temperature tela. Jedini način da temperatura tela ajkule skoči tako brzo je da bude pojedena od strane nekog još većeg.

Posle analize svih podataka nesumnjivo su zaključili da je ogromnu ajkulu pojela još veća! Zapravo trebalo bi da bude veća nego i jedna ikada primećena što baca misteriju na celu priču. E pa taj monstrum je negde oko Australije čisto da znate…

3. Japanska Atlantida


youtube
Svi znamo za Atlantidu. Neki misle da je u Atlantiku, drugi da se drevna civilizacija nalazila u Mediteranu. Ima i ludaka koji su ubeđeni da su Srbi poreklom odatle, ali nećemo sada o tome.

Već ćemo se pozabaviti misterijom iz Japana.

Jedan lokalni ronilac Yonaguni Jima je istraživao dno okeana južno od Japana. A onda i otkrio čudne oblike kakve nikada pre toga nije video. Pomorski geolog Masaaki Kimura sa Univerziteta Ryukys kaže da strukture izgledaju kao deo drevnog grada. Sa sve pet hramova, zamkom, koloseumom i triumfalnom kapijom.

A to je sve malo čudno zato što takve građevine nisu karakteristične za daleku Aziju već za Evropu.

I dalje nije baš jasno o čemu se radi. Neki misle da je to drevni grad potonuo posle snažnog zemljotresa nekada u istoriji. Mada to ne objašnjava odakle Evropske građevine na sasvim drugoj strani planete. A ima i onih koji misle da je to sve slučajnost i da je u pitanju prirodna pojava. Zato što stalno u plićaku viđamo savršene strukture, prave uglove i trijumfalne kapije….

2. Fenomen mlečnog mora

Mornari su vekovima pričali legende o neobičnoj pojavi koju viđaju na otvorenom moru. Po njoj će se u nekim okolnostima more pretvoriti u svetleću maglu mlečnog sjaja.

I svi su mislili da je u pitanju obična pomorska priča, ali 1995. godine snimljena je prva fotografija mora koje zaista svetli.

Naučnici misle da je verovatno u pitanju sjaj određenih bakterija. Ipak, nikome nije baš sasvim jasno zašto dolazi do ovako upečatljive pojavo pošto je za nju potrebna ogromna koncetracija ovih mikroba. Što je skoro nemoguće. "Zapravo to je samo dokaz koliko malo znamo o mestu koje zovemo naš dom", kaže profesor Steve Haddock.

1. Bermudski trougao


noaa
Niste valjda mislili da smo zaboravili? Svi znate priču – bermudski trougao je oblast u Karibima gde avioni i brodovi misteriozno nestaju.

Zapravo priča počinje 1918. godine kada je američki vojni brod USS Cyclops nestao u Atlantiku. Negde između Majamija, Bermuda i Porto Rika. Bez poziva za pomoć. Brod i 300 mornara je bukvalno nestao sa lica zemlje.

A onda je 1945. godine pet bombardera takođe nestalo u istoj oblasti. Kada su poslali spasioce u potragu za avionima i pilotima i oni su nestali. Zauvek. Tu se inače ne završava lista nestanaka bez objašnjenja.

Postoji otprilike milion objašnjenja i teorija ali ni jedna nije sasvim dokazana. Poslednja ideja je da se u ovoj oblasti stvaraju čudni gasovi koji prave vrtloge koji usisavaju brodove i avione. Mada nama to ne zvuči baš realno…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime