Većina kompanija živi između 40 i 50 godina. Ali ne sve. Neke su tu malo duže. Recimo vekovima duže. Evo pet kompanija koje postoje najduže u našoj istoriji i rade bez prekida od osnivanja.

1. Hotel Nishiyama Onsen Keiunkan

flickr: Sonia Fernández
Yamanashi, Japan
Postoji od: 705 godine

Ovaj hotel je 705 godine otvoren pored toplih izvora u japanskom gardu Yamanashi. I to ga čini najstarijih hotelom, ali i kompanijom koja postoji najduže bez prekida. Tačno 1312 godina. Hotelom upravlja ista porodica koja ga je osnovala, a do sada se na čelu promenilo 52 generacija. Kažu da je tajna uspeha u velikom poštovanju među generacijama.

2. Restoran Stiftskeller St. Peter

flickr: Wendi Dunlap

Salcburg, Austrija
Postoji od: 803 godine

Stiftskeller je najstariji restoran na svetu i druga najstarija firma koja radi bez prekida još od 803 godine. To znači da je postojao još u vreme Karla Velikog, odnosno više od 500 godina pre Kosovke bitke. Za 1.200 godina postojanja ugostio je neke od najpoznatijih ličnosti u našoj istoriji. Danas je mesto luksuzno, ali ne i nedostižno skupo za obične posetioce.

3. Sean’s Bar Bar

flickr: Robert Blackwood

Athlone, Irska
Postoji od: 900 godine

Najstariji bar na svetu postoji u gradu Athlone u Irskoj od 900 godine. Tajna uspeha je u lokaciji. Nalazi se na stvarno dobrom mestu. Nastao je tako što su stanovnici obližnjeg zamka dolazili u pab na pićence. I tako 1.100 i kusur godina…

4. Pivara Weihenstephan

flickr: Letícia F. Terra

Freising, Nemačka
Postoji od 1040 godine

Ova kompanija iz Bavarske pravi pivo skoro 1000 godina. To je čini najstarijom pivarom na svetu.  Očigledno znaju posao. Ukus piva je skoro nepromenjen a predstavlja mešavinu arome banane, žvakaće gume i crne magije sasvim jasno…

5. Destilerija Frapin

flickr: sebastien colpin

Segonzac, Francuska
Postoji od 1270 godine

119 godina pre Kosovkse bitke osnovana je destilerija Frapin. Proslavila se svojim konjakom. I danas ista porodica upravlja zemljom i vinogradima koje su osnovali njihovi preci.

BONUS: Najstarija banka na svetu

Monte dei Paski di Siena postoji od 1.472 godine,. I danas uspešno posluje u Italiji, čak 6 vekova kasnije.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime