5. Kambodža: Roditelji podržavaju neobavezan seks


radek lesak
Kada mlada devojka dođe u određene godine tradicija plemena Kreung je da joj roditelji naprave kolibu u koju će se ona preseliti. I to ne da bi tamo mogla na miru da uči. Zapravo, prave kolibu kako bi devojke mogle da do mile volje praktikuju neobavezni seks bez smetnje matoraca.

Zapravo, što više to bolje. Običaji i kultura ovog plemena motivišu devojke na seks sa što više mladića. E sad, to rade kako bi za brak našle muškarca koji im najviše odgovara. Zapravo to je neka vrsta tinejdžerskog muvanja, ali bez licemerja i osude društva.

Inače ovako sve ide. Kada se dečkić dopadne mladoj nezavisnoj devojci ona ga zove u svoju kolibu. Od nje zavisi da li će seksa biti. U svakom slučaju on mora da se tornja do jutra zato što njih dvoje ne smeju da se vide zajedno pre braka.

Devojke sasvim kontrolišu celu stvar i od njih zavisi da li će ih pozvati na sledeće druženje. Zanimljivo je da nasilje i silovanja ne postoje u plemenu.

Antropolozi kažu da je ovo zapravo vrlo razvijen društveni sistem kako bi devojke na bezbedan način pronašle partnere koji im odgovaraju. Zanimljivo je da u ovoj kulturi roditelji veruju da će njihove ćerke doneti ispravnu odluku. 

I u pravu su. Razvodi i sukobi u braku su veoma retki, što znači da sistem odlično funkcioniše.

4. Mauritanija: Tove udavače


ferdinand leus
Često zaboravljamo da standardi lepote nisu baš univerzalni. To znači da ono što je vama lepo ne znači da je lepo i u nekoj drugoj kulturi. Recimo u našoj zapadnoj kulturi u poslednje vreme veoma mršave devojke su predstavljene kao ideal lepote.

Ali tako nije svuda.

Recimo u Mauritaniji, ako stvarno želite da privučete muškarce potrebno je da se potrudite. Kada kažemo POTRUDITE, mislimo da pijete jedno 8 litara sokova dnevno i pojedete 3 hleba. Za DORUČAK!

Gojaznost je simbol zdravlja i društveni simbol. Debele žene znače da ih muškarci dobro čuvaju.

A sada šokantan deo.

U nekim delovima zemlje i dalje postoje farme za gojenje. Gde starije žene praktično drže zarobljene devojke i tove ih mlekom i žitaricama. Ukoliko odbijaju da jedu za kaznu dobijaju batine.

Vlada pokušava da iskoreni ovaj običaj promovišući lepe i mršave devojke. Ali ne ide im. Kao što neko reče: Bolje da ljulja nego da žulja.

3. Borneo: Zabranjen toalet


fxlopes
Venčanja su super. Ali samo za pijane rođake koji će se olešiti već u 11 pre podne. Za mladence su pravi horor prepun stresa, trošenja novca i drugih suludih običaja koje poštujete iz nepoznatog razloga.

I tako je svuda verujte nam.

Ali pleme Tidong sa Bornea je mučenje podiglo na viši nivo. Zapravo venčanje je lakši deo. Teži deo je što tri dana kasnije ni mlada ni mladoženja ne smeju da idu u toalet.

Nekom logikom (očigledno pogrešnom) došli su do zaključka da je to loš maler za mladence koji može da se završi samo razvodom ili smrtnim slučajem. A kako bi se porodica uverila da neće varati, oni će ih proveravati.

Kada se agonija završi, najzad će im dozvoliti da odu u toalet i praktikuju brak.

Tako da kada vam sledeći put neko kaže da je red da se poštuju običaji, slobodno mu sve saspite u facu…

2. Butan: Muškarci se uvaljuju u krevet


lorraine
Muvanje ume da bude naporno. Ali muškarci iz Butana su smislili bolji način.

Oni noću provaljuju u kuće u kojima su devojke bez partnera, ulaze u spavaću sobu i ubeđuju ih da ih puste u krevet. To se zove noćni lov.

Ovaj običaj je toliko bio popularan u istočnom delu zemlje da se širi i po drugim krajevima.

Ali zanimljiv deo tek sledi.

Ukoliko muškarca roditelji uhvate kako se šunja oko kuće, moraće da oženi devojku. Pa ti vidi da li se rizik isplati…

1. Indija: Brak sa drvetom


specialist
Astrologija je veoma važna u Indiji. Pa kada pronađete nekog ko vam se dopada molite Boga da vaš horoskop nema veze sa Marsom. Ali ako kojim slučajem JESTE pod uticajem Marsa, e pa to nisu dobre vesti. Pošto će se brak završiti svađama, razvodom ili smrću.

Ipak, nije sve izgubljeno.

Baksuz može da se sredi tako što ćete se prvo venčati sa drvetom. Bukvalno. I to drvetom banane. Tako će maler preći na drvo a vi ćete moći da lepo oženite tu slatku Pramajanu.

Mislite da je ovo glupost? Možda, ali čuvena bolivudska glumica i bivša Miss Sveta Aishwarya Rai se zaista udala za drvo pre braka. Doduše posle su je uhvatili da praktikuje i zabranjenu tradiciju segregacije među kastama, ali to je neka druga priča.

Sve u svemu naše pucanje u jabuku i vitlanje srBskim zastavama iz kola možda i nije toliko strašno…

Klikni Like da i drugi vide!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime