Optičke iluzije su zabavne i smešne. Ali sada ćemo vam predstaviti pet stvarno strašnih! Shvatićete da vas vaš dragi mozak vara svakog dana kada god mu se ukaže prilika za to! Ali hvala mu zbog toga! Pa, krecimo redom!

5. On menja ono što vide vaše očiphoto
Ova iluzija je toliko bizarna da čak ni posle objašnjenja nećete poverovati u ovo što vidite. Pogledajte pažljivo polja A i B. E pa ona su iste boje. Potpuno iste. Vaše oči to vide odlično, ali taj prevarant od vašeg mozga menja sliku za vas. Zašto? Pa da bi vam učinio uslugu.

Stvar je u tome da mi zapravo vidimo mozgom a ne očima koje su tu samo sočiva koja prihvataju svetlo. A mozak će neke slike prilagoditi stvarnosti. Odnosno polje B će u ovom slučaju prikazati kao svetlije od polja A da biste bolje shvatili da se nalazi u senci. To je otprilike kao da imate celu filmsku ekipu zaduženu za postprodukciju koja radi za vas lično i prilagođava svet oko vas kako biste ga lakše razumeli. Isto je i sa poznatim prečagama.

 

 photo

Ove dve linije su iste dužine, ali će vam ih mozak predstaviti kao da je gornja veća zato što tako tumači perspektivu i olakšava vam život. Ludo…

4. On predviđa budućnost za vas


photo
Ove dve crvene linije su zapravo savršeno prave i savršeno paralelne. Ali ne, on mora da iskrivi nešto. Plave linije varaju vaš mozak. On zapravo smatra da se vi krećete ka ovoj slici. Otprilike isto kao što se u filmovima prikazuju efekti brzog kretanja, recimo svemirskih brodova. I zato linije pretvara u pokret.

 

Ok ali zašto su onda crvene linije iskrivljene, sigurno se pitate? Zato što vam mozak prikazuje sliku koja će se desiti u budućnosti, odnosno desila bi se da se zaista krećete. Mozak ima jednu desetinu sekunde od kada svetlo dođe do vašeg oka do trenutka kada vi postanete svesni toga. U međuvremenu on obavi nekoliko brzinskih računanja i prikaže vam ono što misli da bi trebalo. A svet koji vidite je zapravo predviđanje budućnosti koje je vaš mozak lično uradio za vas. E zato su linije krive!

3. On deli sliku na delove


wikimedia
Vidite gore ovu sliku. Novak Đoković naopako zar ne? Pa ne baš, pogledajte sada ispod istu tu sliku.

To je zapravo vanzemaljska verzija Novaka Đokovića koju smo napravili za ovaj tekst. Pa kako, mora da se pitate?

Naš mozak obrađuje vizuelne stimulanse u delovima i na osnovu njih pravi sliku. Kada pogledate u lice, vi vidite lice. Ali vaš mozak vidi gomilu delova – oči, nos, usta, koje sklapa u lice. I svaki deo posmatra odvojeno i za vas kreira sliku. I upravo to se dogodilo sa Novakovom slikom, mozak je prepoznao usta, nos, oči i sve ostalo potrebno i za vas napravio normalnu sliku kao što se i očekuje.

Ali ni to nije sve. Mozak će uz pomoć operacije koja se zove vestibularna korekcija ispraviti za vas sve predmete koje gledate. Recimo možete da zakrivite glavu, ali taj monitor će i dalje biti pravougaonog oblika.

2. On odvaja stvari


photo
Ok, vidite sliku gore. Devojka sa maramom. A sada pogledajte ponovo. Da li vidite i staricu? Hajde, potrudite se. Devojčina brada je staričin nos.

A sada probajte da vidite obe istovremeno. Ne ide…

Proces gledanja se razlikuje od procesa prepoznavanja nečega. Vi ni u jednom trenutku niste prestali da vidite devojku, ali je ona ipak nestala kada ste ugledali staricu. Stvar je u tome da jedan deo mozga, vizualni korteks, obrađuje sliku, obračunava boje, pokret, oblike i dubine. A sasvim drugi deo prepoznaje ono što se nalazi na toj slici. A to je prava birokratija u vašem mozgu pa je i rezultat podjednako spor kao kada odete u opštinu po neke papire.

1. On vas stvarno laže…


photo
A sada ćete stvarno reći – ma da li je moguće! Ova dva stola su identične širine i visine. Samo su okrenuti na drugu stranu. Ali su identični. Hajde izmerite slobodno. Uzmite i drugi lenjir ako smo taj prvi začarali nekom Domino magijom preko interneta.

Dakle ovako. Vaš dragi mozak ima nekih tridesetak centara za obradu različitih vrsta vizelnih informacija. I svaki od tih centara ima svoju funkciju – neki se bave oblikom, drugi bojama, shvatate poentu.

U ovom slučaju različiti centri tumače elemente slike na različit način. Da, trebalo bi da se bolje dogovore pre nego što vas obaveste, ali to nažalost ne ide baš tako.

Dakle dva sasvim različita stola su posledica tumačenja dva centra u vašoj glavici, koje sasvim treći deo spaja u jednu sliku.
Čisto da se ne biste osetili kao da imate nekoliko ljudi u glavi koji ne mogu da se dogovore međusobno. Mada ima i takvih osoba, ali im nije baš lepo.

Eto, pokazali smo vam kako vas vaš mozak vara svakog dana. Ali da nije tako, naši životi bi bili mnogo komplikovaniji. Hvala mu na tome!

14 KOMENTARI

 1. stvarno lupate gluposti. Na prvoj slici boje kvadrata ne da nisu iste nego NISU iste, kao i stolovi na zadnjoj slici. možete da merite koliko hoćete ali nisu ISTE ŠIRINE!!! Visina da, ali ne i širina..

 2. sto se tice stolova slazem se, dok gore polja A i B su iste boje RGB im je 120 ravno a razlika u bojama je ponegde oko slova i do ivice kvadrata jer je jpg slika pa ima mrljice.

 3. ovo je zaista uvredljivo. kako mozete da nas ubedjujete u nesto sto nije logicno.u prvom primeru recite sta hocete ali A i B polja nisu iste boje!!!!! NISU!!!!! ide jedno belo jedno sivo, jedno belo jedno sivo, i po tom principu kad dodjes do B ide belo i ono i jeste belo. dok je A sivo. a stolici… pa dovoljno je izbrojati plocice ispod njih i videti da je crveni kvadratni a zeleni pravougaoni.

 4. Sto se tice prvog primera, moguce je da su iste boje. Prosto iz razliga sto senka ovog valjka pada na kvadrate ispred njega pa su tamni jos tamniji a svetli su tamniji nego ovi koji nisu pod uticajem senke. Kad sam suzila pogled uspela sam da vidim da su iste boje.A sto se tice stocica, moze se meriti do iznemoglosti…jednostavno nisu iste sirine. Crveni je nesto siri…rekla bih …

 5. O da…u pravu su i za stocice. Ako se zeleni meri sa prednje strane a crveni sa bocne …to je to. Lepo pise ‘samo su okrenuti na drugu stranu’ 🙂

 6. Polja A i B jesu identicne boje, okom je to skoro nemoguce videti,ali ako tu sliku otvorite u Photoshopu i koristite alatkicu koja se zove “Eyedropper Tool” tj. kliknete njom na oba polja,oba puta ce vam (u kvadratu koji automatski prikazuje nijanse) pokazati sasvim identicnu nijansu sive.A ako kliknete tom alatkom na druga polja prikazace se drugacije nijanse.Jednostavno je.

 7. Kako lupaju ovi u komentarima.
  Boje su apsolutno iste, oko to ne vidi. hexcode boje za A i B je #787878. Apsolutno iste boje, čak je i nijansa ista.
  Inače, 4-ti primer me nije “prevario”. Na prvi pogled linije su mi izgledale iste dužine. Isto kod sledećeg primera…vide se prave paralelne linije. Okrenuta slika Djokovića mi ne izgleda normalno. A kod one babe i devojke mi je trebalo 1 sec da vidim obe u jednoj slici (mada sam prvo video babu 😀 ).

 8. ova dva stola pogledajte i uporedite duzine stranica tako sto cete brojati duzinu po plocicama na koima stoje isti i vidjet cete da nisu u pravu stolovi nisu iste duzine…

 9. A kako sam se slatko nasmejala :))))A I B su potpuno istih boja. Odstampajte sliku, isecite kvadratice i uverite se 🙂 a stolovi su totalno razliciti

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime