Najduža trasa

 

Transsibirska magistrala je najduža relacija na svetu kojom se može putovati vozom. Putovanje traje sedam dana i to od Kijeva do Vladivostoka a voz pređe više od deset hiljada kilometara. Izgradnja je trajala od 1891. do 1916. godine. Funkcioniše i danas a radovi na modernizaciji ne prestaju. Voz prolazi kroz 7 vremenskih zona a put iz Moskve do Vladivostoka traje 6 dana.

Najviša trasa

Voz koji ide preko najviših vrhova na svetu je onaj koji prolazi kroz Himalaje, najviše planine na svetu. Trasa povezuje grad Lasu sa Kinom. Zamislite sad ovo, voz ide trasom od 1958 kilometara a pruga gotovo nikada nije ispod 4000 metara nadmorske visine, negde je čak i na preko 5000 metara. Da bi se izbegao nedostatak kiseonika, svi vagoni voza imaju svoj dovod vazduha, putnici imaju maske za kiseonik.

Najsporiji brzi voz

Glacier Ekspres je najsporiji ekspresni voz na svetu. Udaljenost od 200 km od Zermatta do St. Moritza prelazi za osam časova. Voz je spor zato što mora da savlada veoma zavijene tunele i mostove širom istočnog dela Švajcarske. Da bi turisti mogli da uživaju i fotografišu prirodne lepote prozori su specijalno napravljeni.

Najmoderniji voz

 

Najmoderniji voz je Shanghai Maglev u Kini, koji saobraća u Šangaju. Ovaj voz uopšte ne dodiruje šine, lebdi u vazduhu i dostiže brzinu od 431 km na čas.
 

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime