4. Rimljani su bili ludi za orgijama


jastrow
Hajde da se igramo asocijacija. Mi kažemo – RIMLJANI! A vi pomislite ORGIJE! Zar ne? Pa, prilično smo sigurni da je baš tako. Pošto svi znamo da su Rimljani bili prave beštije. Omiljena zabava su im bili seks, pa onda malo osvajanja i seks, borbe gladijatora sa lavovima i naravno grupni seks.

Ali…

Ali to je daleko od istine. Rimljani su zapravo bili prilično smerni. Imali su seks uglavnom noću, uglavnom kod svoje kuće. I to sasvim obučeni. Ne daj Bože da vide golog partnera. Dobro, mora se priznati da su oni bogatiji imali seks pred slugama, ali njih su ionako doživljavali kao komad nameštaja, pa se to ne računa.

>>> Otkrijte 4 najveće laži koje su nas učili na časovima istorije (jedna je iz Srbije)

 

 

Zapravo, Rimljani su imali problem čak i da shvate pojam orgija. Evo primera. U jednom poznatom mitu, Herkul je za jednu noć deflorisao 50 nevinih ćerki grčkog kralja. Ali nije se to desilo uz puno vina dok je njih 50 spopalo jadnog Herkula, kao što vi zamišljate, već je njihov tata slao jednu po jednu u sobu kod Herkula. Hm, teško da to može da prođe kao nešto urnebesno zabavno. A mučeni Herkul je verovatno posle treće proklinjao dan kada se rodio… Inače, postoje i drugi brojni materijalni dokazi koji ukazuju da je u Rimu bilo svega, samo ne orgija.

 wikimedia

Gajus Marius, golišav, ali nažalost nacrtan tek u 19 veku…

 

Pa ko je onda izmislio tu glupost?

Po svemu sudeći to su bili rani hrišćani, kojima nije bio lak život u Rimskom carstvu. A jedino oružje koje su imali je bio – dobar marketing. Što uz činjenicu da baš kao i danas i tada ništa nije bilo gore od uvrnutog seksa objašnjava neke stvari. I tako su ocrneli Rim za sva vremena izmišljajući priče o njihovim perverzijama, orgijama i sve u svemu potpuno devijantnom ponašanju. Zamislite čak su imali i seks bez odeće! Bljaks!

3. Olimpijada je bila sportsko nadmetanje


wikimedia
Olimpijade su nastale u Antičkoj Grčkoj. To znamo. U Atini. I to znamo. A za vreme njenog trajanja ratovi su se prekidali, a najbolji, najhrabriji i najspretniji su pobeđivali. Znamo i to. Naravno cenio se sportski duh, poštenje i sve ostale moralne vrline.

Ali…

Ali baš kao i danas na drevnim igrama ste pre svega mogli da vidite varanje, korupciju, komercijalizaciju, podmićivanje i ko zna šta još. O da.

 matthias kabel

Ma nameštena trka…

 

Zapravo ideja sportskog ponašanja tada nije ni postojala. I nije bilo važno samo učestvovati. Nikako. Ako vas baš zanima reč "atleta" znači "onaj koji se bori za nagradu". Malo indikativno čini nam se. A grad Atina je pobednike bogato nagrađivao. Oni su mogli da računaju na penziju kao i besplatne obroke do kraja života. Pobednici su takođe dobijali novac za pojavljivanje na nekim događajima. Za samo jedan takav angažman (recimo otvaranje nove kafančine), atlete su mogle da dobiju cifre veće i do 100 puta od godišnje plate vojnika. Baš kao i danas…

Onda vam je jasno zašto su učesnici varali kako su znali i umeli, podmićivali sudije i pokušavali da zeznu sve ostale po svaku cenu. A šta će ljudi, snalaze se…

2. Rimljani su bili beli


matthias kabel
Zamislite ponovo antički Rim i Rimljane! Svi su beli zar ne? Da.

Ali…

Ali pogledajte ovu sliku Rimskog carstva iz 117 godine pre naše ere. Pa prilično je jasno da Rimljani nikako nisu mogli da budu baš bele puti, pošto je carstvo bilo prepuno Afrikanaca, semita, pa čak i Azijata. A to što mislimo da su svi bili beli kao sir možemo da se zahvalimo naravno Hollywoodu.

A koliko je slika koju su nam napravili pogrešna možda najbolje govori podatak da su barem dva imperatora bili rodom iz Afrike i crni kao crna zemlja sasvim logično. To su bili Severus i Makrinus.

Rim je inače bio vrlo poseban po svojoj inkluzivnoj politici. Porobljene narode nisu ubijali ili pretvarali u robove već su ih integrisali u društvo. Čak nisu morali da se odreknu svog jezika i običaja.

Jedino je bilo važno da poštuju zakon, plaćaju poreze i ponekad ratuju za Rim.

1. Antička grčka je bila dom filozofa i naučnika


wikimedia
Praktično san svih štrebera. Naravno slobodno vreme su provodili pričajući o filozofiji, matematici, drugim naukama i boljitku čovečanstva.

Ali…

Ali možda je malo bolji opis da su to bili pravi ludaci spremni da ubijaju one sa kojima se ne slažu. Setimo se Sokrata? Osuđen na smrt zato što je "kvario omladinu".

Zapravo nije ni postojala Grčka u današnjem smislu, već nekih 1.000 gradova država. Koji su se ponašali više kao članovi bandi iz predgrađa nego kao ugledni građani. Svaki grad je imao svoju vojsku, vladu, carinu i religiju. I robove. Mislimo, morao je neko da radi dok su drugi razmišljali o vremenu koje teče ili ne teče.

 javierfv1212

1.000 gradova, 1.000 razloga da ih porobiš…

 

A u slobodno vreme omiljena zabava im je bila porobljavanje drugih gradova. I najviše robova imala je slavom ovenčana, velika Atina.

E sad, mora im se priznati da su rodonačelnici plemenitih ideja, nauke, filozofije i demokratije, ali bilo bi ok da spomenemo i da je samo oko 5 posto stanovništva uopšte znalo da čita i piše. Preostali su bili ili robovi ili obični zemljoradnici kojima teško da je bilo do razmišljanja o astronomiji.

Naravno, imamo pogrešnu sliku zbog toga što celo društvo posmatramo kroz njegove najpoznatije predstavnike. Zbog čega će o nama iz istog razloga za nekih 2.000 godina pričati kao o idiotima koji su uglavnom učestvovali u rijaliti programima. Ups…

Klikni Like da i drugi vide!

5 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime