4. Žene moraju da budu zabrađene

flickr: fatima

Za milione nas zapadnjaka čim čujemo MUSLIMANKA odmah pomislimo na recimo:

flickr: fatima

Dakle na zabrađene žene u burkama. Što naravno znači da je islam užasan prema ženama koje jelte moraju da budu zabrađene. Zar ne?

Ali…

Ako mislite da Muslimanke moraju da se oblače kao na slici gore je otprilike isto kao i da smatrate da Hrišćani moraju da budu obučeni ovako:

To vam je slika jedne male hrišćanske zajednice. Iz nekog razloga tako su obučene njihove žene danas.

Da malo razradimo temu. Sigurno ste i vi čuli kako je Evropa preplavljena Muslimanima. I posebno Francuska, verovatno mislite. Što znači da na sve strane možete da vidite zabrađene žene od glave do pete. Ali pazite ovo. U Francuskoj postoji 3 miliona žena islamske vere. I znate koliko njih nosi burke?

367.

Ne 367.000. Ne ni 3670. Već 367. Od tri miliona. To je ustanovila francuska policija u zvaničnoj istrazi.

U ostatku Evrope situacija je slična. Recimo u Belgiji ima oko 500.000 muslimana i oko 5 žena koje nose burke.

Zapravo više islamskih zemalja zabranjuje burke nego što ima onih gde su one obavezne. Tako Saudijska Arabija i Iran zajedno čine manje od 5 posto muslimana na svetu.

Ni to nije sve. Zabrađivanje žena uopšte nije stvar islamske vere. Već je više stvar tradicije u nekim krajevima. Ili često radikalnih stavova koji takođe nemaju veze sa Islamom.

A što se tiče odnosa prema ženama u Islamu možda će vam značiti podatak da su u četiri od pet zemalja sa najviše muslimana – žene predsednice.

3. Muslimani = Arapi

flickr: Lion Multimedia Production U.S.A.

Ako ste obratili pažnju na to šta pričaju pijanci ispred lokalnog dragstora, vaš ludi teča ili komšija u penziji verovatno ste mogli da primetite kako često izjednačavaju muslimane i arape. Sve je to isto uostalom, zar ne?

NE!

Ali…

Samo 20 posto muslimana su Arapi sa severa Afrike i sa Bliskog istoka. Dok je recimo 22 posto Hrišćana na svetu takođe iz Afrike. Ali kada neko kaže Hrišćanin nećete pomisliti na Afriku zar ne? E pa izjednačavanje Arapa i Muslimana je podjednako besmisleno.

Zapravo 61.9 posto muslimana uopšte ne živi na Bliskom Istoku već u Azijsko Pacifičkom regionu. Samo Indonezija tako ima više od 200 miliona muslimana, dok u Indijskom potkontinentu živi pola milijarde Muslimana.

Ima još.

Dobar deo Arapa pripada Hrišćanskim crkvama i nema baš nikakve veze sa Islamom.

2. Evropska kultura je mnogo humanija od tih prokletih Muslimana

flickr: Asim Bharwani

I pre pojave terorizma mi u Evropi pa i u celom Zapadu smo smatrali da je Islam agresivan. Evo odakle takva teorija. Hinduizmu je trebalo 1.000 godina da se proširi po Indiji, Hrišćanstvu čak 400 godina da zaživi u Evropi šireći se Rimskim carstvom. Dok je Islam uspeo da postane dominantna religija za samo stotinak godina.

Što je vodilo do logičnog zaključka da je u tome veliku ulogu imalo nasilje.

A tu su i ti Turci sa kojima nemamo baš lepo iskustvo.

Ali…

Ali Prorok Muhamed je postavio dosta progresivna pravila za sukobe i ratove. Zapravo, srednjevekovni Muslimani su bili mnogo finiji od Hrišćana.

Kod muslimanskih ratnika je podrazumevao da:

– nema ubijanja žena, dece i nevinih, baš kao ni monaha ili predstavnika drugih religija
– nema ubijanja životinja, čak ni stoke neprijateljske vojske
– nema uništavanja prirodnih bogatstava
– posebno nema uništavanja bunara i vode za piće

Muhamed je dakle vrlo jasno svojim pratiocima objasnio da bi trebalo da budu vrlo pristojni. I bili su. Zapravo po nekim autorima Muslimani su bili toliko fini da se uopšte nisu proširili svetom toliko koliko su mogli.

Dok su sa druge strane Krstaši i ostali Hrišćani ceo srednji vek bili zauzeti odsecanjem glava, mučenjem protivnika i slično. Toliko o tome…

Pazite i ovo. Ni ti Turci uopšte nisu ostavili previše svojih gena za 500 godina koliko su vladali ovim krajevima. Tako Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto starogermanskog, a naši preci su i Kelti, Feničani, stari Grci, pa čak i Vikinzi. Turaka nigde. Naravno da ne mislimo da su Turci bili divni i bajni, ali definitivno nisu ostavili toliko tragova koliko se obično smatra.

1. Islam je ostao u mračnim vremenima

Verovatno tri najveće predrasude o muslimanima jesu da stvarno mrze žene, da su nasilni divljaci i na kraju da se protive bilo kakvom progresu. Pogotovo naučnom.

Ali…

Zapravo u jednoj anketi čak 45 posto Muslimana je reklo kako smatra da je evolucija najlogičnija za nastanak života na Zemlji. Mislite da je malo? Pa u istoj anketi samo 24 posto Hrišćana je otkrilo da smatra isto to.

Uz to nauka kakvu znamo verovatno ne bi ni postojala bez Islama. Zlatne godine Islama su se odigrale od 8. do 13. veka i doprinele su razvoju skoro svih polja nauke, posebno algebre, geografije pa i arhitekture, filozofije, medicine i umetnosti.

Dobar deo toga su Muslimani doneli u Evropu gde su osnivali škole i biblioteke. Neki istoričari čak smatraju da Renesansa ne bi bila ni potrebna da su Kalifi uspeli da pokore Evropu.

Dobro, ne bismo otišli baš toliko daleko, ali poenta je da su bili dosta progresivni za svoje vreme.

A sad razmislite još jednom pre nego što odlučite da kritikujete bilo koga na osnovu vere, nacije, boje kože ili bilo čega trećeg…

2 KOMENTARI

  1. Pa da, kako da ne, Turci su 500 godina sejali lale i sadili banane po Balkanu i “čista” je izmišljotina i zabluda, da du nabijali na kolac, prvo su sveštenicima davali “demokratsko” pravo da biraju između vere i glave, otimali decu, silovali i ubijali, imali pravo prve bračne noći.
    Ne bi me začudilo da pisac ovog teksta kaže , pa nije bilo Turskog ropstva, samo je bilo “neprimetno” i vrlo “prijatno” Tursko prisustvo na Balkanu , dok ih posle 500 godina “blagostanja” nisu mačem i ognjem najurili primitivni i nezahvalni Sloveni, Grci …
    Poprilično infantilan tekst, u najboljem slučaju u protivnom, tendenciozan i vrlo opasan !!!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime