4. UVB-76

Još od 1982. godine na kratkim talasima možete da čujete iritantni elektronski zvuk misteriozne radio stanice. Nazvali su je UVB-76. Sve vreme emituje na istoj frekvenciji od 4625 kHz. Ako imate kratkotalasni radio i vi možete da čujete šum koji verovatno ne predstavlja ništa.

Ipak, čudan deo se dešava kada emitovanje prestane.

Od 1982. godine pa do  2010. godine zvuk je prekinut samo tri puta. Posle 2010. godine prekidanja postaju češća. Stručnjaci kažu da je posebno čudno što se po svemu sudeći emituje zvuk koji snima mikrofon. Što znači da potiče od nekog uređaja. Odnosno, nije snimljen na traku ili generisan oscilatorom, što bi bilo mnogo logičnije.

Ono što se zna je da signal potiče iz Rusije. Do  2010. godine je bio u vojnoj bazi 40 kilometara od Moskve, a onda je premešten na lokaciju blizu grada Pskova.

Da se vratimo na čudan deo.

Kada se šum prekine čuju se misteriozne poruke. Poput ove iz decembra decembra 1997. godine: "Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4.

Poslušajte:

 

Zvanično nikada nije saopšteno čemu služi ova radio stanica. Mada se obično smatra da ima neke veze sa vojskom, ili možda ruskim špijunima širom sveta šalje određene poruke. Ili nešto treće još luđe.

3. Otmica TV programa 1987. godine

Ovaj bizarni događaj se desio 22. novembra 1987. godine kada je neko nepoznat preoteo signal TV stanica WGM i WTTW iz Čikaga.

Ako želite da spavate ne gledajte ovo:

 

E pa na snimku se vidi neko ko imita digitalnog lika iz osamdesetih po imenu Max Headroom. Karakterisično je i pomeranje pozadine. Max je radio reklame za Coca Colu i bio dosta popularan u jednom trenutku. Ali otmičar programa je bio malo jeziviji pravo da vam kažemo.

Prekid je trajao čak 2 sata i to u udarnom terminu u 9 uveče za vreme emitovanje serije Doctor Who.

Nikada nije otkriveno ko stoji iza cele akcije. Ni zašto. Ni kako je to izveo.

2. Radio stanica muzike puštene unazad

Tako se zove još jedan misteriozni signal koji godinama emituje ove čudne zvuke. Poslušajte ih iznad.

Za razliku od UVB-76, signal se ne prekida i nema glasova niti poruka. Samo zvuk koji nesumnjivo ukazuje na neke skrivene namere.

Stručnjaci kažu da su frekvencije slične onima koje koristi Američka Mornarica. A i signal po svemu sudeći potiče iz vojnih baza NATO.

Tako da radio stanica vrlo verovatno šalje poruke nekome. Samo kome? I da li bi ipak trebalo da nosite kapu od aluminijumske folije kao vaš ludi komšija?

1. Wow! signal

Špijunske radio stanice jesu čudne. Ali ni približno čudne kao signal iz dalekog svemira.

Snimio ga je radio teleskop Veliko Uvo 1977. godine u okviru projekta SETI, odnosno potrage za vanzemaljskim životom.

Poruka je bila: "6EQUJ5" a nazvana je Wow! zato što je Jerry R. Ehman koji je zabeležio ostao potpuno zabezeknut činjenicom da je snimio poruku iz svemira.

Do danas nije ustanovljeno odakle je potekla. Zna se da je došla iz vrlo pustog dela svemira i sazvežđa Strelca. I naučnici su poprilično sigurni da je poruka veštački emitovana. Odnosno da nije posledica prirodnih fenomena u svemiru.

Zanimljivo je da nikada pre ili nikada posle ništa slično nije snimljeno.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime