Urbane legende ili istorijske misterije? Evo četiri najveće koje su danas ostale bez odgovora pa i dalje muče naučnike.

Atlantida

Atlantida je jedan od najstarijih i najvećih mitova na Zemlji. Još od drevnih vremena ljudi su se trudili da lociraju drevno ostrvo koje je navodno potopljeno u cunamiju nakon zemljotresa. Grčki filozof  Platon opisivao je Atlantidu kao ostrvo koje se nalazilo blizu Gibraltara. Bila je dom najveće civilizacije na zemlji.

Prema predanjima, Atlantidu su nastanjivali najlepši ljudi, na njoj se nalazi Posejdonov hram i ceo grad je bio optočen u zlato. Ni danas nemamo ideju ni da li je postojala a ni gde se nalazila ako jeste.

Mumije sa Severa Evrope

Zapravo radi se o savršeno očuvanim telima koja su pronađena u mnogim katakombama širom severne Evrope. Uprkos tome što se ljudska tela raspadaju nakon smrti, ova su ostala očuvana. Čak ni unutrašnji organi nisu istrulili. Većina datira iz gvozednog doba a na mnogima od njih nalaze se tragovi ubistava. Još uvek ne postoje dokazi zašto su tela tako bačena, zašto su ubijeni i kako da nisu istrulili.

Stonehenge

O ovom spomeniku napisani su radovi i mnoge knjige, ali niko još uvek nije razjasnoi njegovu funkciju. Stonehenge se nalazi u dolini Salisbury u Wiltshiru u Engleskoj. Sastavljen je od mnogih kamenih blokova, od kojih svaki teži šest tona, i koji su postavljeni jedan do drugog odnosno jedan na drugi.

Arheolozi su istraživanjima došli do zaključka da ovaj spomenik datira 2500 do 3000 godine pre Nove ere i pretpostavlja se da ga je podigla neka neolitska kultura. I to je sve što se o njemu zna.

Postoje mnoge teorije, ali još ni jedna nema čvrsti dokaz.

Kralj Arthur

Kralj Artur, mač u kamenu, čarobnjak Merlin i vitezovi okruglog stola deo su legende o moćnom vladaru koji je pobedio Saksonce i stvorio carstvo Engleske, Irske, Islanda, Norveške i Francuske. Ali vidite, nema ni jednog dokaza da se to zaista desilo.

Ni jedan dokaz o maču, Merlinu, vitezovima.

Uprkos tome legenda je stotinama godina ostala u narodu. Ipak, postoje istoričari koji misle da je kralj Artur postojao i da treba samo proći malo vremena kako bi se pronašli dokazi o njegovom postojanju.