Leto je definitivno stiglo, a to znači da horde komaraca vrebaju iza svakog lista. Mnoga rešenja i sredstva protiv komaraca se prodaju, ali samo neka rade.

Evo pregleda svih koji postoje i njihove efikasnosti.

1. Sredstva protiv komaraca: Zujalice i aplikacije za telefone

Kako bi to bilo sjajno da postoji aplikacija koju skinete na telefon, uključite i rasterate sve komarce. Dobra vest je da takve aplikacije postoje. Loša je da ne rade.

Aplikacije su samo nova verzija uređaja koji postoje odavno a još uvek se prodaju za par stotina dinara. Svi one emituju zvuk koji bi trebalo da užasava komarce.

Najčešće su to vilini konjici koji jedu komarce i komarci ih se plaše kao crnog đavola. Druga varijanta je imitacija mužjaka komaraca što takođe odbija ženke koje ujedaju.

Ideja je teorijski dobra, ali u praksi se nije pokazala baš kao efikasna. To kažu naučnici. A možete i sami da se uverite u prirodi kada ćete na istom mestu bez problema videti viline konjice i komarce.

2.Sredstva protiv komaraca: Sveće citronelle

Sveće, pogotovo one sa mirisom citronelle se koriste protiv komaraca već stotinak godina. Novo istraživanje koje je uradio NEJM ukazuje da ni ovaj metod nije baš dobar.

Da sve bude još gore sveće emituju toplotu, vlagu i ugljen dioksid što sve privlači komarce.

3. Sredstva protiv komaraca: Prirodni repelenti

Nažalost ni prirodni repelenti se nisu baš pokazali kao sjajni. Možda će poneki i pružiti određenu zaštitu protiv komaraca, ali će ona trajati kratko i biti malo efikasna.

Pa šta pomaže?

Hemija!

Evo najefikasnijih.

1. Sredstva protiv komaraca: DEET

Najefikasniji od svih repelenata je definitivno DEET. On se koristi već desetinama godina a efikasan je i protiv krpelja i drugih insekata.

Samo, zar DEET nije opasan?

Nije baš jasno. Danas se smatra da je korišćenje sredstava sa ovom hemikalijom bezbedno ukoliko se koristi u skladu sa uputstvima. Dakle ne previše često, nikad ispod odeće i nikad po očima.

Veće količine mogu da ostave posledice i dokazano je da ubijaju nervne ćelije kod laboratorijskih pacova.

2. Sredstva protiv komaraca: Ulje limun-eukaliptusa

Ulje limun-eukaliptusa je jedina prirodna supstanca koja dokazano tera komarce. Ovo je manje efikasno od DEET ali nema nikakvih štetnih efekata. Zato su često sprejevi protiv komaraca za decu zasnovani na limun-eukaliptusu.

3. Sredstva protiv komaraca: Picaridin

Picaridin ili icaridin je hemikalija koja se koristi već dvadesetak godina kao sredstvo protiv komaraca. Dokazano je efikasan i to na nivou DEET. Za sada nema dokaza da postoje bilo kakve štetne posledice njegovog korišćenja ali i sa njim treba biti oprezan i preparate uvek koristiti u skladu sa uputstvom.

Picaridin se može koristiti i kao zaštita od krpelja ali mora da ga bude 20 posto u sprejevima.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime