Pre 29 godina godina, 4. juna 1989 godine kineska vlada je na demonstrante na Trgu Tjenanmen poslala tenkove i vojsku. Broj žrtava, zatvorenih i nestalnih građana nikada nije objavljen.

Zapadni stručnjaci smatraju da je tog dana ubijeno između 500 i 2.500 ljudi dok je povređeno ok 7.000.

Sve je počelo nekih 40 dana ranije kada su se studenti okupili na protestu 15. aprila posle smrti Hu Jaobanga, bivšeg generalnog sekretar Komunističke partije Kine.

On se zalagao za brze reforme, ali radikalna struja komunističke vlasti ga je u tome sprečila i smenila 1987. godine.

Studentski protesti su počeli u gradu Bejdu a brzo se proširili i na Peking. Na trgu Tjenanmen demonstranti su napravili improvizovane šatore tražeći promene, demokratiju i reforme društva.

Studenti su zahtevali slobodu govora, slobodu štampe, više demokratije, kraj korupcije.

A onda, 2. juna vojska je počela da se okuplja u gradu, da bi dan kasnije kineski premijer Li Peng objavio da će država preduzeti mere protiv studenata, koje su vlasti nazvali kontrarevolucionarnim snagama.

Četvrtog juna vojska je u pratnji tenkova pucala na okupljene demonstrante. Hitnoj pomoći je bilo zabranjeno da pomaže povređenima. Najviše stradalih je bilo među mladima.

Tog dana je nastala i čuvena fotografija čoveka koji zaustavlja kolonu tenkova. Nikada nije otkriveno ko je i niti kako je završio. Neki smatraju da je uspeo da prebegne na Tajvan, dok su drugi sigurni da je odmah odveden u logor ili ubijen.

SAD su uoči godišnjice pozvale Kinu da javno objavi imena ubijenih, zatvorenih i nestalih, kazao je američki državni sekretar Mike Pompeo.

U Kini je protest iz 1989. godine i dalje tabu, a podaci o njemu su na internetu cenzurisani.

Ipak, očekuje se da će se u Hong Kongu, koji je danas deo Kine, na obeležavanju godišnjice okupiti više desetina hiljada ljudi.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime