1. Geografija

Bermudski trougao pokriva veliku oblast Atlantskog okeana. Glavne tačke ove oblasti su: malo ostrvo Bermuda, San Huan, Puortoriko i grad Majami na Floridi (SAD). Iako je ta oblast od davnina ozloglašena, to je zapravo deo okeana sa vrlo gustim saobraćajem. Komercijalne brodske i avio linije prolaze tačno kroz tu oblast, a i mnogi manji brodovi i avioni takođe često putuju tim putem, prenosi Mondo.

2. "Trougao Majamija"

Tek 1950. godine ljudi su počeli da veruju u misteriozne nestanke transportnih sredstava u Bermudskom trouglu. Prvo su tu oblast nazivali Trougao Majamija, međutim, grad Majami se zabrinuo da bi zbog takvog imidža mogao da izgubi turiste, pa se pobunio. Iz istog razloga odbačen je i naziv Trougao Puortorika. Na kraju je prihvaćeno da se nazove Bermudski trougao.

3. Đavolji trougao

Bermudski trougao se često naziva i Đavolji zbog verovanja da tu deluju zle sile. Takođe, u vreme kada je misteriozna pojava dobila ime, Bermudska ostrva nazivana su i Đavoljim ostrvima. Eto razloga više da se misteriozna pojava nazove baš po ovim ostrvima, a ne po Majamiju ili Puortoriku.

4. Lari Kuš

Pilot, pisac i bibliotekar Lari Kuš sproveo je tokom sedamdesetih godina prošlog veka opsežno istraživanje o fenomenu Bermudskog trougla i došao do zaključka da su mnoge tvrdnje koje se tiču nestanka brodova i aviona zapravo prenaglašene. On tvrdi da se u ovoj ozloglašenoj oblasti nije dogodilo ništa više nesreća brodova i aviona nego u drugim oblastima okeana. Njegovo istraživanje potvrđuju i podaci Svetskog fonda za netaknutu prirodu iz 2013. godine prema kojima Bermudski trougao nije na listi 10 najopsanijih voda za plovljenje. Ipak, strašne priče o ovoj oblasti i dalje žive.

5. Nestali brodovi i avioni

Iako je teorija o Bermudskom trouglu rođena pre svega 60 godina, podaci o nestalim brodovima i avionima u ovoj oblasti postoje stotinama godina unazad. Za poslednjih 500 godina u toj oblasti je navodno nestalo više od 1.000 brodova i aviona.

6. Ljudske greške

Skeptici imaju svoju teoriju o Bermudskom trouglu i objašnjavaju nesreće ljudskim greškama. Kako kažu, trougao pokriva ogromnu površinu plavog mora i plavog neba sa vrlo malim ostrvima koji liče jedno na drugo, među kojima se čovek lako izgubi. Međutim, to bi moglo da objasni relativno mali broj nesreća, ali je teško poverovati da je moguće da su se neki iskusni piloti i kapetani tako lako zagubili, čak i pre GPS-a.

7. Čudne vremenske prilike

Mnogo prihvatljivije objašnjenje od ovog prethodnog su loše vremenske prilike koje vladaju u toj oblasti.  Svake godine kroz Bermudski trougao protutnji uragan, a i jaka Golfska struja Atlantskog okeana prolazi kroz tu oblast i vrlo je teška za savladavanje.

8. Pirati

Možda zvuči suludo (a možda i ne ako ste gledali Pirate sa Kariba), ali jedan broj nestanka brodova u Trouglu mogao bi ići na dušu pirata koji su vladali ovom oblašću stotinama godina. Priča je odlična i da se nađe alibi za pljačku: "Nestao je brod? Nismo mi, kriv je Bermudski trougao."

 

9. Metan

Teorija u koju oni skloniji nauci najčešće veruju je ona o džepovima gasa metana koji se nalaze ispod površine mora u Bermudskom trouglu. Tokom podrhtavanja tla u tom trusnom području iz džepova se oslobađa gas koji dospeva na površinu. Ukoliko se u tom trenutku na tom mestu zatekne neki brod, snaga metanskog mehura ga zaljulja, prevrne i brod potone. Metan, takođe, na isti način dospeva u vazduh i utiče na rad motora aviona, koje čak može i da zapali uz pomoć iskre.

10. Sargaško more

Sargaško more je malo istražena oblast na severu Atlantskog okeana, okruženo jakim morskim strujama. Delom, pokriva i Bermudski trougao. Prema nekim pričama, događa se da se brodovi na sred tog mora "zaglave", nasukaju i ostanu nepokretni.

11. Kompas

Problem sa kompasom jedna je od manifestacija koje prate nesreće u Bermudskom trouglu. Prema legendama ovo je jedna od dve oblasti u svetu u kojima kompasi podivljaju. To jednostavno nije tačno. Kompasi će u ovoj oblasti imati mala odstupanja, ali iskusni i dobro obučeni mornari znaju kako da reše taj problem.

12. Naelektrisana magla

Prelazimo na potpuno sulude teorije. Jedna o njih je "naelektrisana magla" ili "vremenski vrtlog", teorija koja se zasniva na jednom navodnom incidentu koji se dogodio1970. godine. Pilot Brus Gernon i njegov otac leteli su avionom iznad Bermudskog trougla kada su upali u oblak koji se pretvorio u tunel. Kada su izašli iz "tunela" upali su u "naelektrisanu maglu". Kompasi su im potpuno poludeli, varnice su letele sa komandne table. Najluđi deo priče je onaj gde dvojica pilota tvrde da su tada putovali kroz vreme.

13. Atlantida

Prema jednoj od teorija o Bermudskom trouglu je i ona da se baš na tom prostoru nalazi izgubljeni grad Atlantida. Ova priča datira iz 1970. godine, a plasiralo je ronilac koji tvrdi da je u tom prostoru, na dnu Okeana, video piramidalne oblike nedaleko od Bahama. Drugi naučnici i ronici međutim opovrgavaju ovu teoriju i tvrde da je njihov kolega video "Bimini put", prirodnu građevinu od podvodnih stena koje liče na skulpture, a koje se smatraju fenomenom prirode, nešto kao naša Đavolja varoš pod vodom.

14. NLO

 

Možda najneobičnaja teorija o nestanku putničkih objekata u Bermudskom trouglu je ona o NLO i vanzemaljcima. Te teorije praćene su pričama o neobičnim svetlima koja se pojavljuju u ovoj oblasti, a prema nekim mišljenjima, ispod površine okeana, baš na tom mestu, nalazi se NLO baza, na dnu mora.

15. Nestale grdosije

Jedan od najpoznatijih i najvećih brodova koji su nestali u Bermudskom trouglu je američki vojni brod "Kiklop" koji je nestao 1918. godine ubrzo pošto je napustio luku u Barbadosu sa 309 članova posade.

Godine 1945. Američka vojska ovde je imala još jedan gubitak na čuvenom Letu 19 – trening letu formacije od pet aviona sa ukupno 14 članova posade koji su nestali u Bermudskom trouglu. Ovaj misteriozni nestanak je ekranizovan i u filmu "Bliski susreti treće vrste" objašnjen – otmicom vanzemaljaca. izvor: Mondo  photo: NOAA

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime