1. Gledate u pod
Otkriveno je da ljudi koji uvek gledaju u zemlju spuštenih ramena i pogrbljenih leđa imaju predispoziciju za depresiju i loše raspoloženje. Zato podignite bradu, ispravite ramena i brzo ćete svet videti lepšim.

2. Sve slikate

Slikate hranu, muzeje, kako sedite na kafi… Fino. Ali problem je što ćete se zbog toga teže sećati tih iskustava, a to je veoma loše za vas. Zato se posvetite samom trenutku a ne njegovom slikanju.

3. Dozvoljavate da vas maltretiraju

Maltretiranje se ne dešava samo u školi. Čak 70 posto zaposlenih kaže da ima nekog ko im to radi i na poslu. Prekinite taj model po svaku cenu. Čak i po cenu otkaza ili zvanične istrage o tom pitanju.

4. Ne vežbate
Dovoljno je da samo tri puta nedeljno vežbate i smanjićete šanse od depresije u velikoj meri. Šetajte, instalirajte aplikacije za vežbanje kod kuće ili krenite u teretanu. POD HITNO!

5. Odlažete
Prokrastinacija je siguran put ka mentalnim problemima. Pre svega anksioznosti. Uradite sve što možete danas. Napravite spisak obaveza za sutra i pridržavajte ga se.

6. U lošoj ste vezi
Loša veza će vam upropastiti ceo život. Ponekada je potrebno i više godina da shvatite da ste u njoj. Ali ako je tako, ne plašite se da je prekinete.

7. Previše ozbiljno shvatate život
Ok je da budete odgovorni i posvećeni. Ali nije ok da previše ozbiljno shvatate baš sve. Nasmejte se i opustite. Pogledajte neki film, seriju ili TV emisiju. Radite stvari koje vas čine srećnim čak iako su potpuno nebitne.

8. Loše spavate
San se odražava na ceo vaš život, kažu psihijatri. Na emotivne i mentalne sposobnosti kao i na vaše telo. Zato se naspavajte. Ako imate problem sa snom, ustanovite zašto je to tako i promenite navike.

9. Nikada niste sami
Isplanirajte bar 10 minuta dnevno koje ćete posvetiti sebi. To će vam zaista značiti šta god da radite u to vreme.

10. Ne pričate ni sa kim
Iskreno i sasvim otvoreno popričajte sa prijateljem, partnerom ili terapeutom. To će vam otvoriti sasvim drugačije perspektive i životne prioritete.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime