Putovanja su super. Avioni su lepi. Ali ima par pitanja na koja nam niko nije pružio odgovor. Pročitajte ih!

1. Da li ste znali kako od trenutka kada se maske s kiseonikom izbace imate samo 15 minuta kiseonika? To je dovoljno da pilot spusti avion na nižu visinu gde možete normalno disati.

2. Zašto uvek iz igračaka treba vaditi baterije? Ako vaša igračka slučajno počne da vibrira, neko od osoblja vas može prisiliti da otvorite svoju torbu.

3. Stvarni razlog zašto se svetla prilikom spuštanja noću gase, je taj da se vaše oči prilagode na mrak ukoliko nešto pođe po zlu, pa je potrebno da se brzo evakuišete iz aviona.

4. Da li ste znali kako munje svako malo pogađaju avione u letu iako vi to ne primetite? Mada, ovo je možda trebalo da i dalje ostane tajna.

5. Znate li kako se WC u zrakoplovu može otključati i spolja? Nemojte misliti da ćete se moći zaključati i raditi neke "zabranjene" stvari jer postoji veoma lak način za provaljivanje.

6. Da li znate da piloti u avionu imaju rezervnu hranu u slučaju da je jedna vrsta hrane otrovana?

7. Ukoliko se dogodi nezgoda tokom leta, većina komercijalnih aviona može da leti samo sa jednim motorom.

8. Stručnog objašnjenja zašto moramo da gasimo mobilne telefone i druge uređaje tokom poletanja i sletanja – još uvek nema.

9. Stjuardesama niko ne ostavlja napojnicu? Zašto? Ako možete ostaviti napojnicu konobarici u kafiću, pa možete i ženi koja brine o vašoj sigurnosti i skakuće oko vas deset sati na sedam kilometara visine.

10. Avion kom otkažu oba motora i dalje može da leti dugo vremena. Zato su sletanje i poletanje – najkritičniji deo leta.

11. Voda u avionima je veoma prljava. Neki od aviona su stari i po 50 godina, a upravo su toliko stari i tankovi za vodu koji se gotovo nikada ne peru.

12. Zašto toaleti u avionima i dalje imaju pepeljare? Iako je zabranjeno pušenje, stručnjaci su zaključili da iako ne smeju, oni koji zapale cigaretu moraju imati sigurno mesto za gašenje te iste cigarete. izvor: b92

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime