1.
Ako čovek kaže “Ja uvek lažem”, da li govori istinu ili laže?

2.
Naša ekonomija je u dosta lošem stanju i zato bi svi trebalo da štedimo novac kako ga ne bismo trošili na stvari koje nam ne trebaju. Slažemo se svi zar ne? Ali problem je u tome da kada bi baš SVI štedeli novac, ukupna tražnja bi opala a samim tim u proizvodnja, dakle prihod celokupnog društva. Tako bismo završili sa manje novca nego da ne štedimo. Šta bi trebalo da uradimo?

3.
Krokodil je uhvatio dečaka. Oslobodiće ga ako njegov otac tačno odgovori šta će krokodil uraditi. Otac je tačno odgovorio – krokodil neće osloboditi dečaka. Da li će osloboditi dečaka ili ne?

4.
Ako odgovor na ovo pitanje birate slučajnim uzorkom, kolika je šansa da ćete biti u pravu:
a) 25%
b) 50%
c) 60%
d) 25%

5.
Specijalna teorija relativiteta ukazuje da se objekti koji se kreću velikim brzinama skraćuju.

Barn Pole Paradox zamišlja viršlu koja prolazi kroz cev velikom brzinom. Iste su dužine kada miruju. Ali nekome ko stoji u tunelu viršla je kraća pošto se kreće velikom brzinom ka tunelu. Istovremenom iz perspektive viršle,, tunel se približava velikom brzinom i on je kraći.

Da li viršla staje u tunel cela ili je duža?

6.
Voz se kreće šinama i ne može da se zaustavi. Udariće pet ljudi. Imate mogućnost da skrenete voz na drugi kolosek ali tada će nastradati jedna osoba.

Šta ćete da uradite:

a) Ne uradite ništa, petoro ljudi umire a mogli ste da ih spasite.

b) Promenite putanju vozu, jedna osoba umire i TI si je ubio.

7.
Ako se atomi u našem mozgu uvek ponašaju predvidivo, a ponašaju se, da li uopšte postoji slobodna volja?

8.
Zamislite da ste došli na sam kraj našeg Univerzuma. Da li biste mogli da pružite ruke iza kraja? U šta se to širi naš Univerzum? Da li je to NIŠTA ili NEŠTO takođe deo našeg Univerzuma? I gde se TO završava?

9.
Zamislite da postoji čovek bez čula. On ne čuje, ne vidi, ne oseća dodir, miris niti bilo šta. Da li on zna da postoji?

10.
Vredni atinjani su Tezejev brod redovno popravljali i menjali delove koji su se kvarili i propadali. Na kraju, ni jedan originalni deo nije ostao. Da li je to i dalje Tezejev brod?

11.
Zamislite da se čovek baci sa zgrade u nameri da se ubije. Ali dok pada, ubije ga metak koji je izleteo iz stana ispod. Ispalio ga je muškarac koji je hteo da uplaši svoju ženu praznim pištoljem. Ali on nije znao da je pištolj ipak bio napunjen. Pištolj je krišom napunio isti taj samoubica zato što je hteo da muž ubije svoju ženu. Da li imamo slučaj ubistva ili samoubistva?

12.

Milijarder vam predloži da dobijete milion dolara ako mu iskreno obećate da ćete popiti otrov koji neće ostaviti trajne posledice na vas. Samo će vam biti veoma loše u toku jednog dana. Treba da se odlučite odmah i dobićete novac odmah. Otrov treba da popijete sutradan i imate ceo dan da se predomislite. Ipak, i ako se predomislite dobićete novac. Kako će milijarder znati da zaista nameravate da popijete otrov, što je uslov da dobijete novac. Iako od početka znate da možete da se predomislite.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime