Severna Koreja ove nedelje slavi 69 godina proglašenja Demokratske Narodne Republike Koreje. I za to vreme najzatvorenijom zemljom sveta vladale su tri generacije iste porodice i svi su bili brutalni diktatori. Prvi vođa bio je Kim Il Sung koji je ekonomski i diplomatski odvojio zemlju od ostatka sveta, nasledio ga je Kim Jong-Il, a nakon njegove smrti 2011., na čelo države došao je Kim Jon-Un. Evo još 12 ludih činjenica:

1. Otmica glumice i režisera

Jedna od bizarnijih priča je ona o čuvenom južnokorejskom režiseru Shinu Sang-oku i njegovoj supruzi glumici koju su severnokorejski agenti oteli.

A zašto su to uradili?

Pa, Kim Jong-Il je hteo da Shin snimi film o njegovoj zemlji. A i dopadala mu se glumica. Jadni Shin je u zatvoreništvu režirao sedam propagandnim filmova, a Kim je bio izvršni producent. Najpoznatiji film je loša kopija “Godzille” po imenu “Pulgasari”, a radnja prati malu lutku od pirinča koja naraste u mitsko biće koje pomaže seljacima proleterima da svrgnu feudalnu monarhiju. Bračni par uspeo je na kraju da pobegne posle osam godina zatočeništva i to za vreme filmskog festivala u Beču gde ih je nekako pustio diktator.

2. Dozvoljene frizure

Stanovnici Severne Koreje mogu da biraju između 28 ponuđenih frizura koje su propisane zakonom. Neudate žene moraju da imaju kratku kosu, ali udate imaju nešto više opcija. Što se mladića tiče, oni ne mogu da imaju kosu dužu od pet centimetara, a stariji muškarci mogu da se opuste i puste je čak 6 santimetara.

Neki mediji su pisali da svi moraju da imaju frizure kao Kim Jong-Un, ali to izgleda ipak nije baš tačno.

3. Najbolja biografija na svetu

Veliki vođa Kim Jong-il ima zavidnu biografiju. Recimo Kim je rođen pod dvostrukom dugom, na planini gde žive jednorouzi. Nakon njegovog rođenja na nebu se pojavila nova zvezda. Naučio je da hoda sa samo tri nedelje a u školi je znao toliko o svemu da je on učio nastavnike. Napisao je preko 1.500 knjiga, dve opere (koje su “bolje od bilo čega u istoriji muzike”) i stručnjak je za kinematografiju (najbolji filmovi bili su mu “Petak 13.”, “Rambo” i svi filmovi sa Elizabeth Taylor) i golf, koji je vremenom napustio jer nije mogao da postane bolji nego što jeste. Svojim raspoloženjem može da menja vreme a u slobodnim trenucima se bavi dizajniranjem impresivnih građevina.

Sve to se uči u severnokorejskim školama, da budemo jasni.

4. Mrze zapad, ALI…

Severna koreja mrzi imperijalističku đubrad sa zapada. Ali ne baš sve. Recimo vole animiranu seriju Family Guy, slušaju Beatlese i često raspravljaju o najboljim igračima Manchester Uniteda.

5. Najveći stadion na svetu

Stadion u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje ima 150.000 mesta, što ga čini najvećim fubalskim stadionom na svetu. Završen je 1989. godine, ima osam spratova i 202 hiljade metara kvadratnih. Koristi se za proslave velikih državnih praznika i sletove.

6. Nije baš raj za turiste, ali…

Severna Koreja nije baš česta turistička destinacija, iako su posete moguće. Doduše rizikujete da vas uhapse zbog najmanje sitnice i osude na težak rad. Ipak, Severna Koreja je veoma sigurna. Terorizma i kriminala praktično nema. Ali morate poštovati stroga pravila. Recimo ako odbijete da se poklonite statui Kim Jong-una, bićete zatvoreni u svojoj hotelskoj sobi do kraja posete a onda će vas proterati. Ako imate sreće.

7. Ri Chun-hee

Možda vam ime Ri Chun-hee ništa ne znači, ali videli ste je barem jednom. Ona je najpoznatija TV voditeljka koja svojim nastupima žari i pali malim ekranima već 40 godina. Iako je u penziju otišla još 2012. vraća se da odradi važne objave kao što je to bio slučaj sa nedavnim lansiranjem rakete. Psiholozi sa zapada smatraju da je potpuno luda i da zaista veruje u sve što najavljuje.

8. Nije dobro kršiti zakone

Severna Koreja nije baš visoko na listi zemalja koje vode računa o ljudskim pravima. A to znači da ako se zamerite vlasti nećete dobro proći. Recimo postoji nešto što se naziva “tri generacije kazne”. Dakle, ako sud jednu osobu proglasi krivom i pošalje je u radni logor, što se često dešava, tamo će završiti i cela njena porodica, a naredne dve generacije rođene u logoru tamo moraju da ostanu doživotno.

9. Severna Koreja ima svoje vreme

U Severnoj Koreji vreme se računa od 1912. godine kada je rođen deda sadašnjeg diktatora. Što znači da nije 2017. već 105. Takođe, imaju i svoju vremensku zonu koju ne koristi niko drugi.

10. Najpismeniji na svetu?

Iako ovom podatku treba pristupiti sa rezervom pošto je objavio režim, Severna Koreja je zvanično najpismenija zemlja na svetu. Kažu da je 100 posto stanovnika pismeno. U teoriji to možda i jeste istina.

11. Odbegli sin

Najstariji sin Kim Jong-Ila nije nasledio porodični presto iako se to očekivalo. Vidite, Kim Jong-Nam je 2001. godine sa lažnim pasošem pobegao u Japan kako bi posetio Disneyland. Onda su ga proterali iz Zemlje. Ipak, početkom ove godine ubijen je u Kuala Lumpuru, kada su ga po svemu sudeći otrovale severnokorejske vlasti.

12. Nestašice

Isključenja struje su uobičajena svake noći, samo 3 posto puteva je asfaltirano a deca u školama moraju da kupe svoje stolove i stolice. Ljudski izmet se koristi kao đubrivo zbog nestašice. Ljudi su često gladni a devedesetih je na milione preminulo zbog nedostatka hrane. Ipak, pušenje je u Severnoj Koreji stvar prestiža i praktično svi puše.