10 zanimljivih stvari o najsrećnijoj zemlji sveta

Finska

Finska je najsrećnija zemlja sveta. Ondosno, po novom istraživanju tamo žive najsrećniji ljudi. Evo i 10 zanimljivih činjenica koje verovatno niste znali:

1. Najsigurnija zemlja na svetu

Prema turističkoj mapi rizika za 2018., čije su tri najvažnije kategorije zdravsteni rizik, lična sigurnost i saobraćajna sigurnost, Finska je na samom vrhu. Odnosno šansa da ćete umreti tamo je skoro nikakva.

2. Ekologija

Finska je najbolja zemlja na temu ekologije, odmah ispre Islanda i Švedske. Čak 38 posto ukupne energije Finci crpe iz obnovljivih izvora i naravno jako vode računa o prirodi.

3. Priroda

Finska je zemlja koja ima više šuma po kvadratnom metru od bilo koje druge zemlje u Europi. U svetu se prema pošumljenosti nalazi na 11. mestu, a prvi je praktično nenaseljeni– Surinam.
 
4. Tolerancija

Prema indeksu Legatum, koji između ostalog rankira države prema ličnim slobodama, slobodi govora i religijskoj slobodi, Finska je 9. najslobodnija zemlja sveta. Po ravnopravnosti polova zauzima 3. mesto.

5. Deda Mraz je Finac

Ho-ho-ho! Deda Mraz živi u Laponiji, odnosno u Finskoj.

6. Kafa

Nećete verovati ali Finci su najveći ljubitelji pa i potrošači kafe na svetu. Godišnja potrošnja iznosi 12 kilograma po glavi stanovnika. Drugi su Norvežani.

7. Sauna

Finci stvarno vole saune. U zemlji od 5.4 miliona stanovnika ima 3 miliona sauna.

8. Polarna svetlost

Možda preko zime nema previše sunca ali zato ima spektakularne polarne svetlosti koja se često može videti iz ove zemlje na severu Evrope.

9. Jezera, jezera…

U Finskoj ima oko 100.000 jezera. I toliko su čista da iz mnogih možete i da pijete vodu.

10. Helsinki ima dobre plaže

U neposrednoj blizini grada, pronaći ćete mnoge peščane plaže. Ipak, temperatura mora ovde retko kad prelazi 16 stepeni. Ali je bar voda čista…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *