1. Nacrtajte dijagram

U trenutku kada vas svi pogledaju očekujući da kažete nešto pametno samo ustanite i nacrtajte neku tabelu. Ili najbolje Venov dijagram, tačnije presek skupova. Uopšte nije bitno koliko sve ima veze sa problematikom pošto će i pre nego što sednete vaše kolege početi da se raspravljaju koliko bi krugovi trebalo da budu veliki i šta bi trebalo još da piše levo a šta desno. Onda lepo sedite i nastavite da igrate igricu na telefonu.

2. Prebacite procente u delove

Ako neko od kolega kaže nešto poput  "oko 25 posto kupaca uradi to i to", vi odmah glasno recite – "dakle jedna četvrtina njih". I svi će klimati glavom impresionirani vašim shvatanjem problematike.

3. Tražite korak unazad

U trenucima kada se svi raspravljaju oko nekog pitanja vi ustanite i dramatično recite da je vreme da napravite korak unazad. Onda recite nešto poput: "Koji mi zapravo problem ovde želimo da rešimo?". I ponovo će svi misliti da jedino vi razumete situaciju. I dok ostali nastave da misle o tome vi možete da nastavite da dremate.

4. Zapisujte


waferboard
Uvek nosite svesku i zapisujte stvari. Naravno, nije ideja da pišete sve što čujete već samo po neku reč čisto da delujete ozbiljno. A ako vas neko i pita da li vi to pravite zapisnik sa sastanka samo recite da su to vaše lične impresije i da tako uvek znate o čemu se zapravo pričalo na sastanku. Pa bravo momčino, to je radnik meseca!

5. Ponavljajte bitne reči

Trebalo bi da znate ko vlada materijom. Odaberite neko tehničko lice, inženjera ili radnika sa terena koji je zaista upućen. I kada kaže nešto bitno, prekinite ga: "Mislim da je ovo zaista važno." I onda ponovite njegove reči, ali malo sporije i malo glasnije. Njegova genijalnost će preći na vas i svi će VAS doživeti kao zaista upućenog.

6. Postavite pitanje

Kao kada tražite korak unazad, možete nekada i postaviti glupo ali dramatično pitanje. Recimo – "da li je to ono što mi zaista želimo". Ili – "da li zaista želimo da tako komuniciramo kao firma". I slično. Svi će naravno misliti da vi jedini sve kapirate.

7. Ustanite

Ako svi sede, vi ustanite. Idite do prozora, naslonite se na zid pre nego što počnete da pričate. I nikome neće biti jasno zašto, ali vi ćete se izdvojiti iz mase istog trenutka.

8. Tražite da se vrate


richard rutter
Prekinite govornika i tražite da se vrati na predhodnu stranu prezentacije. A to naravno znači da vi zaista jako pažljivo pratite celu priču. Doduše kolega će vas mrzeti, ali šta da se radi. Možete i da mu postavite neko pitanje poput – "ne razumem baš najbolje ove brojeve".

9. Izađite zbog telefonskog poziva

U sred sastanka izađite zbog važnog poziva. Drugi će se plašiti da urade tako nešto ali vi niste drugi. Zapravo svima će biti jasno da ste zaista zauzeti i bitni. Mislim, ovaj sastanak je važan, ali izgleda da ima nešto još važnije što ne može da čeka!

10. Šalite se na svoj račun

Ako vas provale da ste potpuno odsutni napravite šalu na svoj račun. Recite da bukvalno ni reč niste čuli i nasmejte se. Ljudi vole iskrenost i smeh i odmah će vam oprostiti. I naravno znaće da ste vi najpametnija osoba u prostoriji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime