1. Zašto se krave okreću ka severu ili jugu?


matt norham
Naučnici su ustanovili da krave BAŠ uvek stoje duž Zemljinih magnetnih polova okrenute ka severu ili jugu dok pasu. Međutim, niko nema odgovor na pitanje zašto je to tako i kako tačno znaju gde su sever i jug.

2. Zašto su se neki sisari vratili u vodu?


gregory slobird smith
Kopneni oblici života razvili su se u vodi da bi izašli na suvo. A onda su se neki vratili u vodu, poput kitova i foka. Zašto su odlučili da se vrate u more? Niko ne zna. Ali se zna da je mnogo teže da se kopnene životinje nastane u moru, nego obrnuto, budući da kretanje kroz vodu zahteva mnogo više energije. Što pitanje čini još komplikovanijim.

3. Otkud alkaloidi u biljkama?


shawn harquil
Naučnici još ne znaju zašto biljke sadrže alkaloide. Inače, tih supstanci od kojih je najpoznatiji morfijum, ima oko 7.000 vrsta i mogu izazvati razne reakcije organizma nakon konzumacije.

4. Zašto je cveće baš svuda?


yo photography
Cvetnice formiraju klasu biljaka poznatih kao angiosperme. I one se nalaze baš svuda. Cvetnice su zavladale Zemljom pre oko 400 miliona godina a i danas čine 90 procenata svih biljnih vrsta na Zemlji.

5. Zašto je biodiverzitet najveći u blizini ekvatora?


jeff gunn
Kako se od hladnijih delova planete približavate ekvatoru, primetićete sve više biljnih i životinjskih vrsta. To je prvi uočio pruski istraživač Aleksandar fon Humbolt pre oko 200 godina, ali nije našao odgovor na to pitanje. Naučnici ni danas nemaju odgovor.

6. Paradoks fitoplanktona


eduardo fonseca arreas
Fitoplanktoni pripadaju klasi organizama koji naseljavaju mora i okeane i uključuju brojne podvrste. Ove biljke koje plove razvile su se u tako mnogo različitih oblika, da naučnicima nije jasno kako su uspele da prežive budući da su resursi vrlo ograničeni. Ipak, fitoplanktoni su i dalje tu.

7. Kako argentinski mravi putuju širom planete


troup dresser
Argentinski mravi izgledaju kao sasvim obični insekti. Međutim, oni su verovatno jedina vrsta izuzev ljudi koja je uspela da kolonizuje tri kontinenta. Sve tri super-kolonije ovih mrava u Evropi, Južnoj Americi i Aziji sastoje se od mrava koji imaju iste genetske osobine i u suštini su ista mravlja populacija. Što znači da su putovali. Niko ne zna kako.

8. Misteriozni ljudski predak


leted
Nedavno su otkriveni tragovi DNK sasvim drugačiji od onih s kojima su stručnjaci do sada imali dodira. DNK je pronađen u ostacima denisovana, hominida bliskih neandertalcima. Još uvek nije sasvim jasno od koje vrste su potekli ljudi.

9. Životinje koje žive bez kiseonika


only point five
Gotovo svim organizmima na Zemlji potreban je kiseonik u nekom obliku. Zato su se naučnici iznenadili kada su pronašli životinje u dubinama Sredozemnog mora kojima taj gas uopšte nije potreban. Reč je o klasi sićušnih životinja za koje naučnici smatraju da su evoluirale tako da žive od soli.

Do tog otkrića se smatralo da ni jedna klasa višećelijskih stvorenja koja može da preživi bez kiseonika. Zapravo naučnici nemaju ni ideju kako su ova stvorenja nastala, pošto nema drugih primera iz evolucije.

10. Seksualna reprodukcija


alpha
Skoro sva živa bića na svetu razmnožavaju se polnim putem. Znate, seksom. Ali naučnici kažu da je to evoluciona anomalija.

Zato što čitava polovina svake vrste – mužjaci – nisu u stanju da daju potomstvo, a koriste iste količine resursa u okruženju. Zašto je onda uloženo toliko truda u razvoj mehanizma, koji očigledno nije efikasan?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime