10 razloga zbog kojih je Trappist-1 užasno važno otkriće

NASA je pronašla pravo blago

Nedavno otkriće čak sedam egzoplaneta veličine Zemlje koje se nalaze u orbiti oko zvezde Trappist-1, udaljene 40 svetlosnih godina od nas, izavalo je pravu pometnju u naučnim krugovima. A da biste shvatili zašto je to toliko važno, donosimo 10 najvažnijih razloga. Pored onog da je sasvim moguće da tamo ima života.

10. Atmosfera

Naučnici su već dokazali da dve od sedam planeta nisu u potpunosti obuhvaćene debelim slojem vodonika, zbog čega skoro izvesno imaju kamenu površinu, kao Zemlja. A to znači da bi na njima moglo da bude i života i to života poput našeg.

9. Metan i ozon

Da bi planeta podržavala život, potrebna je posebna mešavina specifičnih faktora. Ne sme da bude ni previše vruća, ali ni previše hladna. Nije dobro ako je previše kamenita ali ni previše gasovita. Zapravo, mora da ima relativno čvrstu površinu, puno svetla, atmosferu idealne debljine koja podržava umerenu klimu i naravno vodu koja se može nakupiti u reke, jezera ili okeane. Prisutnost ozona u atmosferi omogućava formiranje zaštitnog sloja protiv štetnog ultraljubičastog zračenja patuljaste zvezde oko koje se okreću te planete.

Naučnici misle da će kombinaciju ozona i metana pronaći na najmanje tri od sedam navedenih planeta. A upravo one su i ozbiljni kandidati za pronalazak vanzemaljskog života.

Za naučnike zapravo nema sumnje da će ukoliko pronađu ozon, metan, ugljen dioksid i vodu to biti skoro izvestan znak da tamo ima života.

„Ako imate tu kombinaciju, postoji samo jedno objašnjenje. To je život“, kaže astronom Michael Gillon sa Univerziteta Liege u Belgiji.

8. Zvezde koje traju duže

Zvezde patuljci poput Trappist-1 traju duže i omogućuju više vremena za formiranje života. Stvar je u tome da svoje nuklearno gorivo sagorevaju vrlo sporo pa su planete veoma dugo, čak i milijardama godina u istim uslovima. A to je idealno za pokretanje života.

Poređenja radi, naše Sunce je taman negde na pola svog životnog veka. Sa nama je 4,6 milijarde godina, a izgoreće za narednih pet milijardi godina. Duži životni vek zvezde znači i duže vremena za razvoj kompleksnog biološkog života.

7. Novi uvid u formiranje planeta

Čak i samo otkriće planeta je fantastično pošto će nam dati uvid u formiranje različitih svemirskih tela.

6. Jasniji pogled na udaljene svetove

U najboljem scenariju naučnici će pronaći dokaz postojanja znakova života. Ali ni najgori nije tako loš. Tada ćemo dobiti uvid u udaljene svetove koji liče na našu planetu.

5. Vrlo sličan Zemlji

Pronalaskom sistema Trappist-1 verovatnoća nam ukazuje da u svemiru postoji još na milijarde sličnih. Što povećava šanse za pronalazak vanzemaljskog života.

4. Novi teleskop radi

NASA je pronalazeći planete testirala svoj svemirski teleskop Spitzer. Koji je potvrdio koliko je odličan.

Spitzer pretražuje svemirska prostranstva već 14 godina i nalazi se u orbiti oko Sunca.

3. Trappist-1 nam je (relativno) blizu

Gledano iz perspektive svemira, 40 svetlosnih godina predstavlja malenu udaljenost. Zapravo planete su nam vrlo blizu.

Ipak, uz modernu tehnologiju do tamo bismo stigli tek za 44 miliona godina. Sa druge strane, ako Stephen Hawking uspe da napravi letelicu koja će dostići petinu brzine svetlosti na čemu radi, to znači da bismo mogli da pošaljemo sondu koja bi putovala oko 120 godina do tamo. A onda bimo još 40 godina čekali da do nas stigne ono što je tamo videla. Ali sve to i nije potpuno nemoguće.

2. Razumevanje suštine

Sastav atmosfera novih planeta će naučnicima dati ključne informacije za buduće slične pronađene egzoplanete. Ukratko, astronomi će dobiti dobar „hemijski otisak“ za daljnja straživanja i lakše pronalaženje eventualnog života.

1. Voda

Ukoliko se dokaže postojanje tečne vode na novim planetama to je dovoljno uzbudljivo za entuzijazam. A da ne pričamo da bismo možda mogli i da planiramo naše preseljenje tamo. U nekakvoj suludoj teoriji…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *