1. Trebalo je da zauvek ostane tajna

Machu Picchu je sveti grad Inka koji je smešten na najvišem delu Anda u Peruu. Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1300. godine.

Ali kada su došli Španci, Inke su se uplašile da će ga otkriti i uništiti. Zato su ga brzo napustili 1532. godine, spalili sve puteve pa je šuma uspešno sakrila grad. Koji je otkriven tek 1911. kada je na njega slučajno naišao Hiram Bingham.

2. Binham je otkrio pogrešan grad

Prema podacima National Geographica koji je finansirao neke kasnije ekspedicije Hirama Binghama, kada je ovaj istraživač došao do Machu Picchua, mislio je da je otkrio neki sasvim drugi grad.

Tačnije, mislio je da su ga lokalni vodiči doveli do zaboravljenog grada Inka – Vilcabambea. Čak 50 godina su trajale rasprave sve dok 1964. nisu dokazali da to jeste legendarni Machu Picchu.

3. Mislilo se da je Machu Picchu svetilište Devica Sunca

Ne samo da je mislio kako je otkrio pogrešan grad, već je Hiram Bingham verovao da se nalazi u centru svetilišta po imenu Device Sunca kojim su upravljali sveštenici koji su poštovali Boga Sunca.

4. Machu Picchu je izgrađen kao turistički resort

Ali, Machu Picchu je izgrađen kao letovalište vladara Pachacutija Inca Yupanquija. Zamišljeno je da bude mirno i sveto utočište u koje je vladar trebalo da ode kada ostari.

5. Grad je bio multikulturalan

Ekspert za andsku civilizaciju Brian Bauer tvrdi da postoje arheološki dokazi koji potvrđuju da Inke nisu bili jedini ljudi koji su živeli u Machu Picchuu. Recimo otkrivena je keramika koja je pripadala ljudima iz drugih regija, a kako nije bilo pijace smatra se da su oni tu živeli.

6. Inke su znale kako se gradi

Monumentalne strukture u Machu Picchuu izgrađene su bez gvožđa. Kamenje je sečeno na savršene dimenzije i spajano posebnom zidarskom metodom. Sve je izdržalo razorne zemljotrese.

7. Većina je i dalje skrivena

Pretpostavlja se da se većina arheoloških čuda, odnosno oko 60 posto konstrukcije grada nalazi ispod brežuljkastog terena i da se ne može videti golim okom.

8. Ako ne znate šta da gledate

Hram Meseca i Hram Sunca lako se mogu promašiti u svetom gradu Inka ako ne obraćate pažnju i ne znate šta da gledate. To ne čudi pošto se do Hrama Meseca koji je izgrađen u sklopu Huayna Picchua treba penjati bar sat vremena strmim stepenicama. Sa druge strane Hram Sunca se nalazi u pećini ispod glavnog trga u Machu Picchuu, zbog čega ga turisti nesvesno zaobilaze.

9. Samo jedan deo velikog projekta

Arheolozi veruju da je Machu Picchu trebalo da bude samo jedan deo u važnoj hodočasničkoj ruti. Ipak, ona nikad nije završena zbog dolaska Španaca u Južnu Ameriku.

10. Machu Picchu krije tajne

Machu Picchu je i dalje predmet mnogih istraživanja i nepresušno mesto za nova otkrića. Tokom 2014. godine, francuski istraživač Thierry Jamin otkrio je vrata do komore za koju veruje da je trebalo da bude grob Pachacutija Inca Yupanguija. Peruanske vlasti mu ipak ne daju dozvolu da otvori komoru.

A možda su gledali i Mumiju, ili znaju nešto što mi ne znamo na temu otvaranja grobnice svetog mesta koje je bilo skriveno 5 vekova…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime