10 besplatnih bankarskih usluga

Banke u Srbiji više neće moći da vam otimaju pare za sve što im padne na pamet od 5. decembra

Klijenti banaka od 5. decembra dobiće 10 usluga koje će biti besplatne ili ograničene cene. Tog datuma na snagu stupa novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Ovaj zakon će više štititi one koji koriste usluge banaka, lizing kompanija, osiguravajućih kuća, penzionih fondova, menjačnica itd. Zakon uvodi brojne novine, a 24 sata prenosi 10 najvažnijih.
 
Informacije

Svi prigovori koje klijent podnese banci bez, obzira da li su opravdani ili ne, moraju da budu apsolutno besplatni
 
Račun

Od stupanja na snagu ovog zakona nijedna banka neće imati pravo da naplati gašenje računa, što je do sada bila praksa.
 
Prevremena otplata

Za nove kredite, banke neće smeti da naplaćuju naknadu. Za kredite s fiksnom kamatom naknada može da iznosi jedan odsto.
 
Platne kartice

Ako dođe do zloupotrebe platne kartice, vlasnik može da snosi trošak od najviše 15.000 dinara. Sve preko toga banka ne sme da naplati.

Obračun

Svi obračuni za nove kredite radiće se po srednjem kursu. Do sada su banke koristile kurseve koji su njima donosili najveću zaradu i najveći trošak klijentu.

Odustajanje

Građani će imati pravo da se predomisle i da nakon potpisivanja ugovora i uplate kredita odustanu od zajma u roku od 14 dana od dana zaključenja.

Izdavanje kartice

Banka ne može da naplati klijentima troškove izdavanja platne kartice i PIN-a i ostale usluge ako je klijent odustao od kartice.

Novi obračun EKS

U obračun efektivne kamatne stope (EKS) ulaziće i troškovi u vezi sa sporednim uslugama koje su uslov za korišćenje kredita, a koje snosi korisnik.
 
Potvrde

Izdavanje potvrda o ugašenom računu i zatvorenom kreditu takođe će biti besplatne.
 
Keš
Ni jedna banka neće po zakonu moći da naplaćuje naknadu za podizanje gotovine, dinara ili deviza.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *