Da li ste možda razmišljali o kupovini novog televizora? Ako niste, sada je pravi trenutak, zato što je tehnologija poprilično uznapredovala, a cene su sve niže.

A kako bismo vam pomogli da se odlučite, u saradnji sa LG kancelarijom u Beogradu, testirali smo model OLED55C6V.

Zašto baš taj možda se pitate?

Kao što se kaže da bi prilikom kupovine odela trebalo da prvo probate najbolje i najskuplje a onda potražite isto takvo ali jeftinije, tako smo i mi odlučili da isprobamo jedan od najboljih modela televizora na tržištu. Ali problem je što nam se toliko dopao da odustajemo od traženja povoljnijeg modela. Zato što OLED55C6V i jeftini LCD modeli imaju sličnosti podjednako kao Yugo iz 1985. godine i novi BMW džip. Pa još malo više.

Krenimo redom.

I sama oznaka OLED55C6V ukazuje na par tehničkih detalja. Dijagonala ekrana je 55 inča, a LG je primenio OLED tehnologiju, u čijem razvoju upravo Južnokorejske kompanije imaju lidersku poziciju već godinama. Upravo ta činjenica je uticala na karakteristike uređaja, ali i dizajn.

Trebalo da znate u čemu se OLED razlikuje od običnih LCD panela. Stvar je u načinu osvetljenja. LCD koristi zajednički izvor svetla za ceo panel, što pojednostavljeno znači da se uz njegove ivice nalaze LED diode koje osvetljavaju ceo ekran istovremeno. Sa druge strane, OLED paneli omogućavaju da se svaki piksel samostalno pali ili gasi, što pruža neverovatan kontrast slike uz izrazito jarke boje

Upravo zbog toga mnogi filmski kreativci poput Ridley Scotta ili Francisa Forda Coppole smatraju da je baš OLED budućnost televizije.

Takođe, ova tehnologija omogućava proizvodnju veoma tankih kućišta ekrana , pošto panelu nije potrebno eksterno osvetljenje.

I upravo to je glavna karakteristika ovog modela.

Čim ga izvadite iz kutije primetićete vrhunski dizajn. Model OLED55C6V donosi zakrivljen ekran, neverovatno tanko kućište i providno akrilno postolje zbog koga će se činiti da televizor “lebdi” iznad police. Metalni detalji odaju luksuzan utisak. Zapravo, ovaj LG je toliko tanak da više podseća na zaista veliki pametni telefon nego na televizor.

U kutiji ćete pronaći 2 para 3D naočara, daljinski upravljač i neophodne kablove.

LG OLED55C6V ima dijagonalu od 55 inča.

Možda mislite da je to mnogo ali pravilo kaže da bi ekran trebalo da vam pokrije 40 stepeni vidnog polja. U praksi to znači da bi trebalo da razdaljinu od TV-a pomnožite sa 0.84 i dobićete idealnu dijagonalu za vas.

Dakle, ako vam je sofa na 2 metra od televizora treba vam (200 * 0,84 = 168) dijagonala TV-a od 168 santimetara, odnosno 66 inča.

Ali vratimo se na naš LG. Rezolucija ekrana ovog modela je 3840×2160 piksela, što znači podršku za 4K sliku. Ali nisu svi 4K televizori isti.

Ovaj model podržava sve aktuelne vrhunske standarde slike, recimo UHD Premium standard.

Ni to nije sve.

U svetu proizvođača televizora i pratećih sadržaja u toku je mali rat. Recimo kao što je osamdesetih postojao rivalitet između VHS i BetaMax standarda.

Ali LG nije upao u tu zamku pa podržava oba konkurentska standarda: HDR10 i Dolby Vision. I to je odlično, zato što različiti streaming servisi podržavaju različite standarde.

Recimo Netflix koji od nedavno radi i u Srbiji ima punu podršku za LG i definitivno savetujemo da razmislite o pretplati. Radiće i Google Play kao i drugi servisi.

Što se tiče funkcionalnosti LG posebno ističe tri ključne karakteristike: Magični zum, Magično mobilno povezivanje i Magični daljinski.

Magični zum može da uveća sadržaj na ekranu dok ga gledate. Pritiskom na taster Zoom na daljinskom upravljaču, scena može da se uveća kako bi se uhvatili željeni detalji. Što je vrlo korisno ako hoćete da se uverite da li je lopta prešla belu liniju recimo. Ili da proverite izraz lica u ključnoj sceni omiljene serije

Magično mobilno povezivanje omogućava gledaocima da na jednostavan način uživaju u sadržaju sa svojih mobilnih uređaja na TV ekranu. Povežite LG telefon sa televizorom i sve sa ekrana telefona možete da prikažete na velikom ekranu. Recimo svih 3450 fotografija sa letovanja koje vaši prijatelji sigurno jedva čekaju da vide. Sigurno…

Sve funkcioniše vrlo brzo i vrlo lako i snaćićete se i ako niste inženjer elektrotehnike.

Na kraju tu je i Magični daljinski na koji je LG posebno ponosan. Pored tastera on prepoznaje i pokrete i glasovne komade. Sve to omogućava da veoma intuitivno kontrolišete osnovne funkcije televizora.

A onda smo ga uključili.

I neko vreme samo gledali u šoku. Pošto smo obrisali bale, shvatili smo da do sada nismo ni znali kako slika može i kako bi trebalo da izgleda. To jednostavno ne može da se prepriča pa vam savetujemo da skoknete do neke od velikih prodavnica tehnike i sami se uverite.

Reprodukcija boja i crne pogotovo su bez premca danas. Bez trunke dileme zaključujemo da je ovo najbolji televizor koji danas može da se kupi na tržištu po kvalitetu slike. LG posebno ističe prikazivanje noćnih kadrova i recimo zahtevnog zvezdanog neba.

Ni kvalitet zvuka ne zaostaje, za šta se pobrinuo čuveni Harman Kardon.

Za kontrolu svih sadržaja i rada uređaja zadužen je WebOS 3.0 operativni sistem. On je prvi put predstavljen 2014. godine i do sada je poprilično unapređen. Što znači da će vam pružiti intuitivno, brzo i lagodno korišćenje.

Novost je da se na home ekranu nalaze kartice gde su vaši omiljeni kanali ili sadržaji koje tako odmah možete da otvorite. Levo su ponuđeni sadržaji koji bi trebalo da vas zanimaju na osnovu vaših navika u korišćenju uređaja.

Za kraj, dodajmo da je ovaj model opremljen i brojnim konektorima za povezivanje. Najvažnije je da su tu 3 USB priključka sa kojih možete da puštate sadržaje, ali i da snimate TV program na njih što je vrlo korisno. Naravno tu su i svi drugi standardni ulazi poput HDMI ili Wifi i LAN konektora.

LG OLED55C6V definitivno ne spada u najjeftinije modele. Ipak, kvalitet slike i lakoća korišćenja su na takvom nivou da ovaj model zaslužuje sve naše preporuke. NN

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime