Ukoliko na polici prepunoj prašine, ili čak negde u mračnim dubinama podruma, imate staro audiofilsko pojačalo, sada je pravi trenutak da ga aktivirate i konačno muziku poslušate na boljem sistemu od nekog bednog bežičnog zvučnika.

U tome će vam pomoći ovaj maleni uređaj oznake – Fiio BTA30 Pro. Njegova osnovna uloga je da preko bluetooth veze, bežičnim putem, streaming sa vašeg telefona prenese na analogne uredjaje. Ali ne samo to.

Fiio BTA30 Pro je mali uređaj. I to zaista mali, recimo veličine špila za karte. I pored toga, krije veliko srce uz pregršt funkcionanosti. Sa prednje strane metalnog kućišta našlo se mesta za tri tastera i potenciometar za podešavanje glasnoće. Na zadnjoj strani su konektori za audio ulaz/izlaz, USB konektor za napajanje i antena.

U pakovanju se dobija USB kabl, ali ne i punjač, što je mala zamerka, kao i činč-činč audio kabl za povezivanje sa pojačalom ili aktivnim zvučnicima.

Prekidač na prednjoj strani omogućava korisnicima da odaberu režim rada i izvor zvuka.

Veoma korisno poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju je kontrola jačine zvuka u USB ili Bluetooth režimu prenosa.

Što se tiče tehničkih detalja, za DAC je zadužen ESS ES9038K2M SABRE 32-bitni procesor sa HiperStream II DAC arhitekturom, koji pruža veoma visok kvalitet zvuka. BTA30 Pro koristi CSR8675 bluetooth čipset kompanije Qualcomm.

Pored toga što BTA30 Pro radi kao bluetooth audio streamer, on je dizajniran da bude i bluetooth predajnik velikog dometa i visoke rezolucije, a podržan je i USB DAC.

Zanimljivo je da pored osnovnih funkcionalnosti, korisnici mogu da dobiju i napredna podešavanja uz pomoć FiiO aplikacije u kojoj su recimo ekvilajzer i filteri, kao i podešavanje balansa kanala, ili audio filteri.

Samo povezivanje i rad uređaja su sasvim jednostavni i dovoljno je da ga uparite sa telefonom. Podržani su aktuelni standardi visokog kvaliteta poput LDAC i aptX HD. Trebalo bi napomenuti da se BTA30 Pro može pohvaliti Hi-Res Audio i Hi-Res Audio Wireless sertifikatima.

Kvalitet zvuka je na visokom nivou, uz solidnu dinamiku i kristalnu oštrinu. Za ovu klasu uređaja, čak je i neočekivano visok i skoro da se može nositi sa neuporedivo skupljim internet audio streamerima. To je posebno izraženo u USB DAC režimu, gde se malo šta može zameriti.

Visoka funkcionalnost u različitim situacijama, jednostavno povezivanje i rad, uz malene dimenzije uređaja definitivno zaslužuju preporuke. Dakle, vreme je da isprobate to staro pojačalo… a kako uređaj poseduje i kontrolu nivoa zvuka, radiće čak i direktno sa snagašima, što je dodatni plus.

Fiio BTA30 Pro je po ceni od 18.000 dinara u Srbiji dostupan u 4Audio prodavnicama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime