Sony PS5 polako odlazi u istoriju. Naomi Macuoka, viša potpredsednica kompanije Sony zadužena za igre rekla je da PS5 ulazi u „zadnju fazu svog životnog ciklusa”.

Ali šta ovo zaista znači za igrače i da li bi trebalo da se brinu?

Konzola je objavljena u novembru 2020. godine i več ima četiri godine. Tokom većeg dela svog životnog ciklusa se prodavala više nego što je bilo na zalihama, pa Sony do sada prodao preko 54 miliona komada. A to je duplo više od kombinovane prodaje konkurencije. PS5 je na putu da nadmaši PS4.

Ipak, Sony je očekivao da će ove fiskalne godine (do marta) prodati 25 miliona a prodaće se oko 21 milion.

Razlozi su brojni, ali čini se da je kraj blizu.

Krajem 2023. Sony je predstavio PS5 Slim, sa opcionim (i odvojivim) disk drajvom. Tako da analitičari očekuju i model Pro, kao što je to bio slučaj kod PS4.

Iako Matsuokina izjava o životnom ciklusu PS5 može zvučati iznenađujuće, stvari se dešavaju očekivano a Sony uveliko radi na planovima za budućnost i to verovatno ukazuje da stiže i PS5 Pro pre nego što se pređe na novi model.

Ali, ono što bi moglo da zabrine igrače je izjava velikog šefa kompanije Sony Hirokija Totokija koji je rekao da Sony „ne planira da objavljuje nove velike postojeće franšizne naslove sledeće fiskalne godine“.

Tako da ništa od novih igara u skorije vreme. Čini se da će i nedavno najavljeni Death Stranding 2 stići tek u aprilu 2025. ili kasnije.