Prototip predstavljen na medjunarodnoj izložbi u Tokiju ima crte lepe devojke duge kose, obučene u roze džemper i bele pantalone, koja može da pomera ruke i oči da bi izrazila bol.

Humanoidni robot nazvan Simroid, visok 1,60 metara, takodje ume da kaže "boli" i da nabere obrve kada student prilikom vežbe dodirne neko osetljivo mesto.

Predstavnik firme Kokoro, koja je usavršila humanoidnog robota objasnio je da je napravljen kako bi studentima stomatologije služio kao zamorče.

"Simroid je toliko stvarna da će studenti učiti kako da mere reakcije pacijenata. Doživljavajući je kao ljudsko biće, a ne kao predmet, oni će moći da poboljšaju svoju tehniku rada. Takva vežba im omogućava da prepoznaju pacijentov bol i da nikoga ne povrede", rekao je on.

Naotake Šibui, profesor na Stomatološkom fakultetu u Tokiju, čiji studenti vežbaju na ovom humanoidnom robodu od septembra, ocenio je da Simroid može da im pomogne da nauče da komuniciraju sa pacijentima.

Poznajući studentsku sklonost ka šali, inženjeri su lepu devojku robota opremili uredjajem smeštenim na grudima koji detektuje svaki neprimereni gest, prenele su agencije.

(Tanjug)

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime