Najčešće prodavana kategorija HDTV uređaja u Srbiji je ona sa dijagonalom od 42 inča, koja je, čini se, prava mera. Iako mnogi ljubitelji filmova često kažu da jednostavno ne postoji previše veliki televizor, drugima će možda i bitniji biti kvalitet prikaza, a i od odličnih postoje bolji. Philips Series 7100 42PFS7109 je jedan od onih neverovatno tankih, izuzetno elegantnih, fenomenalno dizajniranih uređaja koji prosto poželite u svom domu čim ih ugledate. Iako je prelep i kada je isključen, te oplemenjuje svaki ambijent u kome se nađe, njegovi kvaliteti su, najpre, u onome što prikazuje. Naravno, aktivni 3D režim i pametne funkcije se podrazumevaju, ali je na prvom mestu ogroman broj tehnologija koji se brinu da prikaz slike sa bilo kog signala i izvora bude najbliži savršenstvu, odnosno onoliko blizak koliko je to moguće. I naravno, nema sumnje u to da će užitak prilikom igranja ili gledanja filmova biti potpun.

Uz to, Philips-ova specijalna ambilight tehnologija osvetljava čitavu sobu u bojama koje su iste kao i sadržaj ekrana, ali na veoma diskretan način, što čini da se posmatrač još više uvuče u svet koji se prikazuje na ekranu. Nedavno smo se družili sa modelom iz serije 7100 (oznaka 42PFS7109) i bili smo izuzetno prijatno iznenađeni time koliko je evropski proizvođač daleko odmakao i koliko zanimljiva rešenja nudi čak i u poređenju sa veoma popularnim konkurentima. Korisnici bi trebalo da znaju da je Philips kompanija sa ogromnom tradicijom u video / TV svetu i to veliko iskustvo se dobro vidi na primeru baš ovog modela. Sam dizajn i tanke, oštre linije posmatraču stavljaju do znanja da se radi o veoma posebnom proizvodu. Gotvo nestvarno tanki okviri oko ekrana čine ga elegantnim, pa sam TV izgleda manje od onoga što smo navikli za dijagonalu od 42 inča.

Philips-ov Pixel Precise HD Engine je dvojezgarni ARM procesor sa posebnim setom algoritama koji služe da u svim situacijama sliku dovedu do savršenstva, i to baš onako kako vi želite. Digital Natural Motion je deo ove tehnologije i služi da pokreti na ekranu budu prirodniji, ali je važno napomenuti i da 42PFS7109 podržava True Cinema 24p režim koji zadržava kinematografski stil u kome su snimljeni filmovi. Osvežavanje od čak 600 Hz obećava savršeno mirnu sliku bez podrhtavanja, čak i u 3D režimu, u kome svako oko vidi po 300 Hz, neće doći do zamora očiju. Od osnovnih funkcija, pomenućemo i Smart opciju koja omogućava instalaciju brojnih aplikacija i igara unutar operativnog sistema televizora. Pored “streaming” servisa i aplikacija poput Netflixa, Flixtera i drugih, tu su i dobro poznate aplikacije kao što su Facebook, YouTube, Picasa, Twitter, Dropbox, Skype i mnoge druge, a sve to ne bi funkcionisalo da 65PFS6659 nema integrisan i WiFi.

Dvostrana Ambilight tehnologija osvetljenja prenosi atmosferu scene koja se posmatra na TV-u, na čitav ambijent. I dok je ovo veoma zanimljivo tokom gledanja filmova i igranja igara, verujemo da će ga korisnici ipak aktivirati samo u posebnim prilikama. Pomenuto osvežavanje od 400 Hz ne bi značilo mnogo bez algoritama unutar Pixel Precise HD “endžina”, odnosno u ovom slučaju konkretno Perfect Motion Rate sistema, na koji su u Philipsu posebno ponosni.

Podrška za DLNA je, naravno, prisutna, a posebno nas je oduševila Philips WiFi Miracast opcija koja omogućava da sadržaj ekrana sa vašeg pametnog telefona bežično prenesete na TV. Ovo korisnicima omogućava puno zabave, od igranja igara, do pregleda video klipova i fotografija, slušanja muzike. Philips Ambilight 42PFS7109 podržava i Cloud TV i uz svaki model dobijate svoj prostor “u oblaku” na koji možete uploadovati vaše fajlove. Osim toga, tu je i Philips MyRemote aplikacija koja od vašeg pametnog telefona pravi napredni daljinski upravljač za vaš pametni 3D LED TV. Baratanje telefonom omogućava da mnogo lakše ukucate web adrese tokom pristupa internetu, ali se lakše i podešavaju mnogobrojna napredna setovanja u OSD meniju televizora. USB konektori koje poseduje, služe za reprodukciju video i audio materijala (podržani su praktično svi mogući formati), kao i fotografija, a tu je i opcija snimanja programa na flash drajv ili eksterni hard disk.

Unutar super-tankog kućišta ovog elegantnog HDTV uređaja spakovan je LCD ekran sa ivičnim W-LED osvetljenjem koje podržava i lokalni Micro Dimming. Matrica dijagonale od 42 inča, odnosno 107 cm ima hardversku rezoluciju od 1920 x 1080 piksela uz interno osvežavanje od čak 600 Hz. Tehnologija za prikaz 3D slika ostvaruje se uz upotrebu aktivnih naočara koje stižu uz sam uređaj, a pored klasičnog progresivnog prikaza sa BluRay plejera, podržani su i SBS (Side by Side) i OU (Over and Under) režimi. Philips je čak obezbedio i pametnu konverziju 2D materijala u 3D, što zaista funkcioniše odlično, naravno pod uslovom da je slika oštra i bez šuma i smetnji u signalu. Osvetljenje ekrana je 350 cd/m², a kontrast nije poznat, odnosno nije naveden u specifikaciji. Kao što smo pomenuli, Philips je uveo opcije zatamnjivanja slike na ciljanim područjima (Micro Dimming Pro), kako bi dinamika bila viša – to omogućava da se istovremeno prikažu i jako svetli i jako tamni detalji što LCD uređaji do skoro nisu bili u stanju, već samo plasma ekrani. Kvalitet slike koju prikazuje je jednom rečju fenomenalan, bilo da gledate BluRay ili ste uređaj povezali na računar i posmatrate video, fotografije ili grafiku… Filmovi su nam otkrili i to da 42PFS7109 briljira čak i tamo gde najveći broj LED televizora podbacuje, a tu je zadržan visok nivo detalja u senci. Detalje koje smo uočili u karakterističnim scenama do skoro smo mogli da vidimo samo na referentnim plasma ekranima i do skoro je bio nezamisliv na LCD ekranima. Odziv tečnih kristala je veoma brz, pa ne dolazi do “crosstalk”-a tokom gledanja 3D filmova. 

Naše oduševljenje Philips Ambilight 42PFS7109 modelom završilo se prerano i bilo nam je jako žao da se od njega rastanemo. Radi se o izuzetnom pametnom 3D LED televizoru koji ne košta mnogo, a nudi zaista samo najbolje – počev od kvaliteta slike, preko funkcionalnosti (3D, Smart aplikacije), pa sve do zaista posebne Ambilight tehnologije. Kada bi svako iskusio jedan ovakav Philips HDTV u sopstvenom domu, verujemo da bi ovaj proizvođač bio daleko popularniji od južnokorejskog dvojca, pa čak i od japanske trojke…

Cena (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: EWE