Apple iPod touch, o kome smo već pisali, dobio je novi procesor, poput onog u iPhone 6 telefonima, a modeli Nano i Shuffle su osveženi novim bojama, kao i dodatnim opcijama…

Kako je iPod shuffle već kompletan, jednostavan plejer, ne postoji mnogo unapređenja koje bi Apple mogao da implementira u ovaj model. S druge strane, model nano dobija podršku za Bluetooth 4.0 i audio streaming na wireless slušalice, zvučnike ili mini liniju koja ima podršku za BT Audio. Danas se može reći da je svaki iPhone i iPad zapravo i iPod, i ovi plejeri se prodaju u manjim tiražima nego u njihovo zlatno doba – od 2002 do 2008 godine (pre nego što je iPhone započeo svoju dominaciju), ali duh ovog uređaja živi i u drugim kategorijama Apple proizvoda. Ipak, iPod je i danas tražen uređaj, a krajem juna ove godine, predstavljene su osvežene verzije sve tri aktuelne klase – shuffle, nano i touch. iPod touch šeste generacije se oslanja na tehnologiju iz iPhone-a (sličan dizajn, isti ekran, isti procesori i operativni sistem, kao i podrške za AppStore aplikacije), te ga često i zovu iPhone bez opcije telefona. iPod nano je srednji model, takođe ima odličan ekran, ali ga ne pokreće iOS, već nešto jednostavniji sistem menija. iPod shuffle je minijaturni model bez ekrana, koji je idealan za džogiranje, jer nije veći od obične šnale, a nudi besporekoran zvuk i odličnu autonomiju baterije.

Vaš omiljeni mali plejer – iPod shuffle

Apple iPod shuffle je mali plejer načinjen od aluminijuma i stiže u plavoj, ružičastoj, srebrnoj, tamno-sivoj i “zlatnoj” nijansi, kao i u “product RED” crvenoj, od čije prodaje deo zarade ide u dobrotvorne svrhe, a prodaje se samo putem interneta i u Apple-ovim radnjama. Ove nove kolorne opcije su predstavljene ove godine, uz osmu generaciju iPod shuffle modela, a “space-gray” i “gold” su iste nijanse koje nose i iPhone 6, iPod nano, iPod touch, iPad Air 2 i mini 3, ali i novi MacBook, najtaniji ultrabook na svetu. Novi iPod Shuffle se dizajnom ne razlikuje od modela koji je lansiran 2012. godine, po atraktivnoj ceni od oko 9.200,00 dinara. Sam plejer krase veoma male dimenzije (29 x 31 x 8 milimetara) i masa od svega 12 grama. Listu pesama kreirate unutar iTunes-a, a sam plejer ima jednostavne komande – sledeća, prethodna, plej i pauza su postavljene vodoravno, na kružnom multifunkcijskom tasteru na glavnoj površini, dok su jači i slabiji zvuk na vertikalnoj osi. Sa strane se nalazi klizni taster sa tri pozicije: isključeno, puštaj redom i puštaj slučajnim izborom (shuffle mod, po kome je plejer dobio i ime). Plejer ima 2GB memorije, koje su adekvatne za plejer ovog cenovnog ranga, tipa i namene – na njemu ćete držati samo pesme koje najviše volite i koje često slušate, a ne kompletnu muzičku listu koje su se čuvale na plejerima sa više (desetina) gigabajta prostora.

Mala baterija unutar plejera se dopunjava istim kablom koji se koristi za transfer muzike, a koji sa jedne strane ima USB konektor, a sa druge 3.5 mm audio džek (čiji se jedan deo koristi za razmenu podataka i slanje električne energije ka bateriji). Autonomija je, po specifikaciji, oko 15h reprodukcije MP3 materijala, a ako ga konvertujete u AAC, često se podiže i na 17-18 časova. No, u praksi, iPod shuffle se skoro nikad i ne dopunjava radi samog dopunjavanja, jer se mala baterija brzo dovodi do 100% kapaciteta svaki put kada povežete plejer na računar radi transfera pesama.

Specijalitet shuffle plejera je i mogućnost da vam glas (koji neodoljivo podseća na Apple-ovu Siri u poslednje vreme) pročita imena plej lista koje ste izabrali, odnosno pesama i autora naredne numere, što je odličan dodatak i detalj koji samo Apple ima, čak i kod ovako super-jeftinog proizvoda. Osim toga, naracija je moguća na čak 29 svetskih jezika! Pored pomenutog kliznog tastera, nalazi se posvećeni “voice-over” taster, koji poziva automatsku naraciju plej liste, autora i naziva pesme. S obzirom na cenu, nije čudno što Apple uz ovaj plejer isporučuje stare slušalice – nove Apple EarPods slušalice koštaju kao pola samog uređaja, pa stižu u paketu samo sa iPod nano, touch i novim iPhone modelima. iPod shuffle nudi odličan kvalitet zvuka, najpre ako u njega utaknete neke kvalitetnije in-ear slušalice (Apple-ove In Ear druge generacije su odličan izbor). To je i dalje odličan proizvod i odličan poklon u svakoj prilici, a ne košta mnogo.

Plejer sa velikim, malim ekranom – iPod nano

Drugi model koji je Apple osvežio ove godine – iPod nano, dosta je ozbiljniji plejer. Krasi ga ekran dijagonale od 2.5 inča, koji je i osetljiv na dodir, a sam plejer je i multimedijalnog tipa, što znači da reprodukuje i muziku i video klipove. Od ove godine, takođe dolazi u istim novim nijansama. Brušeni i anodizovani aluminijum stiže u plavoj, ružičastoj, srebrnoj, tamno-sivoj i “zlatnoj” nijansi i naravno – “product RED” crvenoj boji. Deluje dosta veće od shuffle modela, ali zapravo nije preterano velik (76 x 39 x 5 mm) i teži svega 31 gram. Pomenuti ekran je IPS LCD tipa i ima 202 piksela po inču, kao i ukupnu rezoluciju od 432 x 240 piksela, što je sasvim dovoljno za ovakav tip uređaja. Iako ne deluje mnogo, na ovom ekranu, video izgleda zaista sjajno. Kako je tu i podrška za novi Bluetooth 4.0, na plejer je moguće povezati i bežične slušalice ili neki uređaj kao što su oni novi zvučnici sa baterijom ili kućni zvučni sistemi koji imaju podršku za bluetooth audio stream-ovanje. Osim toga, tu je i podrška za Nike+ koja je poznata sa iPod touch i iPhone modela.

Na samom uređaju se nalaze centralni (home) taster, sa strane je klackalica sa funkcijama pojačavanja i smanjivanja zvuka, koja u centralnom delu ima play i pause funkcije i sve one funkcionišu i kad je ekran isključen. Sa druge strane je smešten lightning konektor, poput onog na iPhone, iPad i iPhone tocuh modelima, kao i 3.5 mm audio džek. Navigacija kroz meni podseća na onu kod iPhone-a. Operativni sistem je dosta jednostavniji, ali je konceptualno sličan. Osim wireless bluetooth konekcije, iPod nano poseduje i FM tjuner, kao i opciju snimanja zvuka i pauziranja radio emitovanja do 15 minuta i kasnijeg slušanja. Autonomija plejera kada se sluša muzika je do 30 časova, ali korisnici kažu da je ona i nešto veća (do 35-36 časova), a reprodukcija video materijala će isprazniti bateriju za nešto više od 3.5 časa, što je opet respektabilan rezultat za ovako mali i tanak uređaj, sa tako velikim ekranom. Skladišna memorija iznosi 16GB.

Zaključak

iPod nano je sjajan uređaj koji i najviše liči na klasičan moderan mp3 odnosno media plejer. Namenjen je korisnicima kojima je potreban mali, pouzdan i svestran uređaj sa mnogo mogućnosti, ali i dalje ne žele da plate za iPod touch. Ovaj plejer pruža puno skladišnog prostora i može da posluži da lepo prekratite vreme uz neku epizodu serije ili film, a svakako je odličan za slušanje muzike, koja se i bežično može poslati ka wireless slušalicama ili onim sjajnim zvučnicima koji su odlični za piknik ili plažu. iPod shuffle je ostao ono što je i bio – preslatki maleni plejer koji osvaja srca i predstavlja odličan poklon za svaku priliku. Afiniteti su različiti, a mi verujemo da će i iPod nano i iPod shuffle zadovoljite prohteve većine kupaca. Za one najzahtevnije novi iPod touch je svakako najbolji izbor!

Cena (sa PDV-om):

iPod shuffle – 9.190,00 dinara

iPod nano – 29.190,00 dinara

Kontakt, WinWin

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime