Najbolje bežične slušalice koje danas možete da kupite su True Wireless Stereo modeli. A one su bez ikakve dileme i najpopularnije kako globalno tako i u Srbiji.

Po čemu su one tako posebne i koje modele preporučujemo, saznajte u tekstu.

Najbolje bežične slušalice

Bežične slušalice postoje već godinama. Ipak, njihova popularnost je tek poslednjih meseci zaista doživela procvat. Najmanje su tri razloga za to. Prvi je činjenica da su posle Apple i drugi proizvođači telefona počeli da izbacuju 3.5 milimetarski ulaz za klasične slušalice. Drugi je pojava TWS modela koje su sve promenile a treći su sve niže cene i sve bolja ponuda slušalica. Tako je naravno i u Srbiji.

Zašto su True Wireless Stereo slušalice tako popularne i tako posebne?

Prvo, zaista su male i zgodne. A pošto su lagane i nemaju baš nikakve kablove neće ispadati iz ušiju što ih čini vrlo praktičnim. Za razliku od njih i dalje mogu da se kupe klasične bežične slušalice koje izgledaju kao obične slušalice sa kablom ali bez kabla. Tu su i beckband bežične slušalice koje su bile popularne do pojave TWS modela i kod njih su leva i desna slušalica spojene kablom. Ali to je tako “last year”.

Danas, jednostavno svi žele TWS bežične slušalice.

Kako rade?

Svaka od slušalica ima svoju bateriju a dolaze u kutijici gde se pune. Obično same slušalice imaju dovoljno autonomije za nekoliko sati slušanja muzike, dok kutijica u kojoj dolaze može da ih dopuni najmanje tri puta. Kada se isprazne i slušalice i kutijica oda morate da ih napunite. Opcije za korišćenje uz pomoć kabla nema.

Što se tiče tehnologije, dve slušalice komuniciraju međusobno. Jedna je primarna i njoj telefon šalje Bluetooth signal, a onda iz nje ide signal do druge. I sve to je zajedno sa baterijom spakovano u minijaturna kućišta. Da, to pre par godina je tako nešto bilo nemoguće… noviji modeli inače podržavaju nezavisnu komunikaciju između telefona i obe slušalice čime se smanjuje kašnjenje i drugi problemi.

Kako odabrati najbolje bežične TWC slušalice?

Naravno, zvuk je najvažniji i moraćete da ih probate da biste pronašli ono što vam odgovara kod bilo kojih slušalica i posebno kada su u pitanju bežične bubice. A to je dosta individualna stvar, odnosno veće svima odgovarati isti zvuk. Takođe, važne su i druge karakteristike pa obratite pažnju na kapacitet baterije, domet i veličinu slušalica. Neki modeli će biti veći a neki manji. Obratite pažnju i na Bluetooth standard koji koriste (tražite ona sa 5.0 ili višim), kao i na kontrole koje dobijate na samim slušalicama. Mnogi od modela imaju i potiskivanje buke koje može da bude dosta koristno, recimo u avionima, gradskom prevozu…

Apple Airpods

Apple Airpods i Airpords Pro su trenutno najprodavaniji modeli bežičnih slušalica. Ipak, to je i logično pošto je od njih sve krenulo a uz to vlasnici iPhone telefona obično žele i originalnu dodatnu opremu.

Kvalitet zvuka im je dosta dobar, ali ne i odličan a funkcionalnost i pouzdanost su izuzetni kao i kod svih Apple proizvoda. Naravno, prepoznatljiv dizajn je dodatna preporuka.

Razlika između dva modela je što Apple Airpods Pro imaju redukciju buke, otporne su na vodu, imaju gumene nastavke koji omogućavaju bolji kontakt sa uvetom. Ipak, pritisak koji ovakvi modeli prave u uvetu nekima smeta pa je Apple rešio i to uz pomoć malenog ventila koji će izjednačiti pritisak i to je sjajno rešenje. Uz to Pro model ima i nešto bolji zvuk.

Ali i skoro dupli veću cenu.

U iStyle u Srbiji Apple Airpods su 27.400 dinara a Pro model je 43.400. Što je poprilično.

Huawei FreeBuds 3

Huawei FreeBuds 3 izgledaju vrlo slično kao Airpods, ali dolaze i u crnoj boji a kutija je takođe drugačijeg oblika.

Ipak, glavna stvar je što imaju BT / BLE dualni 5.1 SoC Bluetooth, što znači da se signal prenosi paralelni do obe slušalice sa telefona. A činjenica da jedna nije primarna znači da neće biti kašnjenja signala u sinhronizaciji i to jeste prednost. Omogućavaju i redukciju šuma i to je veoma korisna funkcija ako ih nosite na javnim mestima. Uz pomoć prateće aplikacije možete čak i da prilagodite stepen redukcije šuma.

Kvalitet zvuka je veoma dobar, baš kao i kapacitet baterije koji će pružiti 4 sata slušanja muzike bez prekida i ukupno 20 sati uz dopunjavanje u kućištu slušalica. Kutija može da se dopuni i na bežičnom punjaču.

Cena im je 24.999, što je manje od Apple modela, uz bolje karakteristike.

Samung Galaxy Buds+

Samsung je uz flagship modele telefona S20 predstavio i nove Galaxy Buds+ koje potpisuju audiofili iz AKG (u vlasništvu Samsunga).

Samsung Galaxy Buds+ imaju vrhunski dvosmerni sistem zvučnika, sa sve dodatnim visokotonskim, kao i bas zvučnikom za dublje tonove. Uz Galaxy Buds+ svaki zvuk je uravnotežen i jasan, navodi kompanija u saopštenju koje je objavljeno pre nekoliko dana.

Zahvaljujući moćnoj bateriji od 85mAh, Galaxy Buds+ su savršeni saputnici za one koji vole da slušaju različite sadržaje dok su u pokretu, jer omogućavaju 11 sati slušanja muzike , a ovaj vremenski period može da se duplira na 22 sata kada se postave u bežično kućište za punjenje od 270mAh. Kada su korisnici u žurbi, a žele da dopune uređaj, za samo tri minuta mogu dopuniti Galaxy Buds+ na kapacitet od 60 minuta plejbeka, koristeći Wireless Powershare mogućnost.

Cenu još uvek ne znamo, a čekamo i prve modele da bismo testirali zvuk iako ne sumnjamo u kvalitet. Cena modela nije objavljena ali je prethodni model Galaxy Buds sada 18.999 dinara, pa očekujte taj rang.

Xiaomi Mi Wireless

true-wireless-slusalice
true-wireless-slusalice, photo: Xiaomi mi

Ako vam se ne troši 200 evra na slušalice a ipak želite kvalitetan zvuk i pouzdan proizvod imamo ideju. Xiaomi Mi Wireless slušalice će biti odlično rešenje.

Po ceni manjoj od 50 evra dobićete veoma dobar zvuk i odličnu funkcionalnost.

Slušalice dolaze u crnom finišu, diskretne su i vrlo lepo dizajnirane. Zapravo, spadaju u manje modele na tržištu i to je definitivno preporuka. Što manje i lakše slušalice to je i manja šansa da će vam ispadati iz uveta. Male dimenzije nisu previše loše uticale na bateriju pa će slušalice raditi četiri sata a u kutiji dobijate još otprilike 3 punjenja, što je više nego dovoljno čak i za putovanje kada nećete imati pristup USB punjaču. Punjenje traje oko 2 sata.

Zvuk koji Xiaomi bežične slušalice pružaju je odličan. Basevi jesu nešto jači, ali to je moderan zvuk koji će se skoro svima danas dopasti.

Ovaj model za malo para donosi puno toga i definitivno zaslužuje preporuku. U radnjama ih baš i nema trenutno ali na oglasima im cena ide u do 30 evra.

Sennheiser Momentum True Wireless

Ako tražite izuzetan zvuk nećete pogrešiti sa Sennheiser slušalicama. Tako je i sa modelom Momentum True Wireless.

Cena im je na popustu 29.990 (bez popusta 35.900 dinara).

Zvuk koji pružaju je studijski savršen, uz definisane baseve i kristalne srednje i visoke tonove. Nećete dobiti prenaglašene basove i bombastičan zvuk, ali ko kupuje Sennheiser zna zašto ga kupuje.

Slušalice kontrolišete dodirom i to funkcionište dosta dobro (iako će vam trebati neko vreme da uđete u štos). Kutijica u kojima stižu je presvučena platnom i izgleda drugačije od svega što smo videli od konkurencije. Ne znamo kako će tkanina izgledati posle nekoliko meseci nošenja u torbi ili džepu. Što se tiče baterije dobićete 4 sata u samim slušalicama i 8 sati punjenja u kutijici.

Sony WF-1000XM3

Sony ima veoma dobre TWS slušalice u ponudi. U pitanju je model WF-1000XM3 sa potiskivanjem buke uz pomoć dvostrukog senzora i HD procesora.

Kvalitet zvuka je veoma dobar, baš kao i izrada i funkcionalnost. I ovaj model podržava slanje signala do obe slušalice nezavisno.

Sony slušalice su šampion autonomije pa pružaju 6 sati jednim punjenjem i još 18 sati uz pomoć kutijice, odnosno 24 sata.

Upravljanje je dodirom. Zvuk će se dopasti kako audiofilima tako i mlađim korisnicima pošto basevi jesu diskretno naglašeni.

Cena im je 37.999 u radnjama i definitivno spadaju na liste Najbolje bežične slušalice koje mogu da se kupe u Srbiji.

Da li su skuplje slušalice uvek bolje? Otkrijte na linku.  photo: huawei

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime