Iščekivanje da OLED tehnologija tankih ekrana “malih” TV prijemnika postane svima dostupna i nije toliko dosadno, jer su LED (LCD) televizori sa 3D režimom i smart funkcijama, sve bolji, atraktivniji, veći, impresivniji i jeftiniji. I dok su do skoro i modeli od 40 inča bili smatrani velikim, danas se ni 50 inča ne smatra ogromnim, ali ako gledate u 60 ili više, teško da možete ostati ravnodušni. Još ako se radi o LED televizoru koji je neverovatno tanak, izuzetno elegantan, te podržava 3D režim, onda nema diskusije o tome da će užitak prilikom igranja ili gledanja filmova biti potpun. Uz to, Philips-ova specijalna ambilight tehnologija osvetljava čitavu sobu u bojama koje su iste kao i sadržaj ekrana, ali na veoma diskretan način, što čini da se posmatrač još više unese i “uvuče” u svet koji se prikazuje na ekranu.

Model iz serije 6600, sa oznakom 65PFS6659 imali smo prilike nedavno da testiramo, pa vam ovom prilikom pre nosimo utiske. Već na prvi pogled, i kada je isključen, sam dizajn i pojava posmatraču stavljaju do znanja da se radi o izuzetnom proizvodu. Veoma tanki okviri oko ekrana čine ga elegantnim i ne toliko ogromnim za televizor čija je dijagonala 165 cm. Philips-ov Pixel Precise HD Engine je dvojezgarni ARM procesor sa posebnim setom algoritama koji služe da u svim situacijama sliku dovedu do savršenstva, i to baš onako kako vi želite. Digital Natural Motion je deo ove tehnologije i služi da pokreti na ekranu budu prirodniji, ali je važno napomenuti i da 65PFS6659 podržava True Cinema 24p režim koji zadržava kinematografski stil u kome su snimljeni filmovi. Osvežavanje od 400 Hz obećava savršeno mirnu sliku bez podrhtavanja, pa čak i u 3D režimu, u kome svako oko vidi po 200 Hz, neće doći do zamora očiju. Od osnovnih funkcija, pomenućemo i Smart opciju koja omogućava instalaciju brojnih aplikacija i igara unutar operativnog sistema televizora. Pored “streaming” servisa i aplikacija poput Netflix-a, Hulu i drugih, tu su i svima poznate aplikacije kao što su Facebook, YouTube, Picasa, Twitter, Dropbox, Skype i mnoge druge, a sve to ne bi funkcionisalo da 65PFS6659 nema integrisan i WiFi. Podrška za DLNA (Digital Living Network Appliances) je nešto što smo u ovoj klasi već očekivali, ali nas je zato oduševila Philips WiFi Miracast opcija koja omogućava da ekran vašeg pametnog telefona (Android i iPhone) bežično “mirror”-ujete na TV. Dakle, sve što budete videli na ekranu telefona, videće se i na velikom ekranu. Ovo korisnicima omogućava puno zabave, od igranja igara, do pregleda video klipova i fotografija, slušanja muzike. Philips Ambilight 65PFS6659 podržava i Cloud TV i uz svaki model dobijate svoj prostor “u oblaku” na koji možete uploadovati vaše fajlove. I kao da sve to nije dovoljno, tu je i Philips MyRemote aplikacija koja od vašeg pametnog telefona pravi napredni daljinski upravljač za vaš pametni 3D LED TV. Ruku na srce, sa telefonom se mnogo lakše kucaju adrese tokom pristupa internetu, ali se lakše i podešavaju mnogobrojna napredna setovanja u OSD meniju televizora.

Dvostrana Ambilight tehnologija osvetljenja prenosi atmosferu scene koja se posmatra na TV-u, na čitav ambijent. I dok je ovo veoma zanimljivo tokom gledanja filmova i igranja igara, verujemo da će ga korisnici ipak aktivirati samo u posebnim prilikama. Pomenuto osvežavanje od 400 Hz ne bi značilo mnogo bez algoritama unutar Pixel Precise HD “endžina”, odnosno u ovom slučaju konkretno Perfect Motion Rate sistema, na koji su u Philipsu posebno ponosni.

Ispod sve ove tehnologije spakovan je MVA LCD ekran sa W-LED osvetljenjem. Matrica dijagonale od 65 inča, odnosno 165 cm ima prirodnu rezoluciju od 1920 x 1080 piksela uz interno osvežavanje od 400 Hz. Tehnologija za prikaz 3D slika ostvaruje se uz upotrebu aktivnih naočara koje stižu uz sam uređaj, a pored klasičnog progresivnog prikaza sa BluRay plejera, podržani su i SBS (Side by Side) i OU (Over and Under) režimi. Philips je čak obezbedio i pametnu konverziju 2D materijala u 3D, što zaista funkcioniše odlično, naravno pod uslovom da je slika oštra i bez šuma i smetnji u signalu.

Osvetljenje ekrana je 350 cd/m², što je impresivno za ovako tanak ekran osvetljen LED diodama. Kako bi dinamika bila viša, Philips je uveo opcije zatamnjivanja slike na ciljanim područjima (Micro Dimming Pro). USB konektori koje poseduje, služe za reprodukciju video i audio materijala (podržani su praktično svi mogući formati), kao i fotografija, a tu je i opcija snimanja programa na flash drajv ili eksterni hard disk.

Kvalitet slike koju prikazuje je teško opisati rečima, pogotovo ako posmatrate materijal sa BluRay diskova. Nivo detalja u senci je bio do sada nezamisliv na LCD ekranima i gotovo da može da parira onome što prikazuju najbolji plazma televizori. Odziv je veoma brz, pa ne dolazi do “crosstalk”-a tokom gledanja 3D filmova. Brz odziv će voleti i igrači, a mi smo baš uživali u “Game” modu, koji smanjuje input-lag tokom igranja na PlayStation 4 konzoli. 

Philips 65PFS6659 ima masu od svega 25 kg, pa verujemo da će ga većina korisnika montirati na zid. Reč je o izuzetnom pametnom 3D LED televizoru koji preporučujemo svima onima koji žele samo najbolje. Mi nismo uspeli da mu pronađemo mane, pa verujemo da će njime biti prezadovoljni svi oni koji sebe časte ovako impresivnim proizvodom.

Cena: (sa PDV-om): Uzorak

Kontakt: EWE