Lego uči deci empatiji i to pomoću edukativnog kviza na internetu i pristupačnog dečijem uzrastu.

Projekat je urađen u saradnji sa Istraživačkim centrom za digitalno obrazovanje DQ Institute.

Glavni lik je Captain Safety koji prolazi kroz razne situacije da bi deca naučila da se suprotstave maltretiranju na mreži i pokazala empatiju.

Deci se sugeriše šta je to rulja, kako izgleda maltretiranje, lažne informacije i širenje dezinformacija. Deca shvataju ko je negativac, ko stvara haos i maltretira ostale. Uče se da uteše one protiv kojih su uperene lažne vesti ili maltretiranje.

Takođe, deca odgovaraju na pitanja da li su oni nekad bili nevaljalci a ako jesu uče se kako da se izvinjavaju i ponovo u lepim manirima druše sa vršnjacima.

U igri su četiri online heroja Sir Hug A Lot koji je pun saosećanja, Butterclops koji je samosvestan, tu je i AeroVision dečiji pomoćnik i Admiral Highive koji je čista ljubaznost na mreži. Onda deca odgovaraju i na pitanje, na koga najviše liče, što je posebno zanimljivo.

Ovaj program Lego i DQ Institute napravljen je kao odgovor na dečije potrebe jer je prema najnovijim istraživanjma ovog instituta 45% dece između 8 i 12 godina bilo podvrgnuto nekoj vrsti cyber nasilja bilo da su sami bili akteri tog nasilja ili ga trpeli od drugih.

Cilj je da se deca edukuju da minimiziraju cyber rizik kako bi internet bio “bolje mesto u budućnosti”, rekli su stručnjaci Institua DQ.

Link je ovde.