Kupovina Lego kockica je isplativija nego da oročite pare u banci. Tako da možete da obradujete dečicu za Novu godinu. Guardian piše kako tržište polovnih Lego kocki raste 11 posto godišnje uz poprilično visoke cene koje se održavaju sve vreme.

Zapravo, investicija u Lego je bolja nego ulaganje u zlato ili vino, otkriva novo istraživanje ruske Više ekonomske škole.

Istraživači su ustanovili kako ulaganje u neobična dobra može da bude vrlo isplativo, recimo u Lego setove, Barbie lutke ili superherojske likove, kao i igračke vozove ili modele kola.

“Navikli smo da mislimo kako ljudi kupuju nakit, antikvitete ili umetnine kao investicije”, kaže profesorka Victoria Dobrynskaya.

“Ipak postoje i druge opcije kao što su igračke. Na desetine hiljada prodaja se odvija na sekundarnom tržištu Lego kockica. To je veliko tržište nepoznato tradicionalnim investitorima.”

Najskuplji setovi su Millennium Falcon, Death Star II, Imperial Star Destroyer i Taj Mahal.

Naučnici su pratili cene 2.322 Lego kompleta od 1987. godine do 2015. godine. Kompleti napravljeni pre 20 ili 30 godina pokreću nostalgiju i njihove cene su veoma visoke, objašnjava Dobrynskaya.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime