Naučnici iz SAD i Kanade objavili su da su usavršili napravu koja, zakačena za koleno, koristi energiju koja nastaje iz njegovih pokreta tokom hodanja i pretvara je u upotrebljivu količinu električne energije. Naprava proizvodi dovoljno energije za istovremeno punjenje deset mobilnih telefona, navode oni u članku objavljenom u časopisu "Sajens".

Naučnici širom sveta već neko vreme rade na korišćenju energije dobijene kretnjama tela.

Do sada su obavljana istraživanja sa "dinamom" postavljenim u cipelu. Bio je lagan, ali nije proizvodio puno struje. Sličan pokušaj obavljen je sa ruksakom koji je proizvodio energiju koristeći vektikalni pokret koji nastaje kretanjem njegovog korisnika. Dobijena količina energije bila je velika, ali je ruksak bio suviše težak.

Kako tvrde njeni tvorci, nova naprava je relativno lagana i proizvodi "zanimljivu" količinu električne energije. Istraživači su razmišljali i o njenoj praktičnoj primeni i kažu da bi mogli da je koriste pešaci i vojnici koji nemaju pristup električnoj energiji.

"Poizvedenom količinom energije lako može da se napuni deset mobilnih telefona odjednom. Mogu se napajati i računari sa manjom potrošnjom struje, GPS prijemnici, kao i satelitski mobilni telefoni", smatraju oni.

Sa dinamom na svakoj nozi dobrovoljci na pokretnoj traci proizveli su oko pet vati električne energije krećući se brzinom od 3,5 kilometara na sat. Svaka naprava teži oko 1,6 kilograma, ali istraživači kažu da rade na smanjenju te težine.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime