Kada su se, krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina prošlog veka, pojavili prvi komercijalni televizori, malo ko je mogao da pretpostavi da će razvoj ove revolucionarne spravice, pored vizuelnog, imati i multimedijalni karakter. Televizori su vremenom postali sastavni deo većine domaćinstva na svetu, ali će se tek u 21. veku spoznati njihov pun potencijal i multifunkcionalnost. Danas, posredstvom pametnih tehnologija i rapidnom digitalizacijom, sve češće koristimo televizore da, pored gledanja zabavnog i informativnog sadržaja, slušamo radio, igramo video igrice ili surfujemo internetom. Osim ovih, sada već bazičnih mogućnosti, sve je više personalizovanih aplikacija i platformi koje omogućavaju potpuno drugačije, interaktivno TV iskustvo.

Kompanija LG, sinonim za vrhunske televizore i pionir OLED tehnologije, koja je postala dominanta u kvalitetu prikaza, prednjači u ponudi dodatnih TV funkcija i sadržaja koji korisnicima mogu značajno da unaprede kvalitet života. Na sajmu tehnike CES 2022 u Las Vegasu prikazani su novi OLED modeli različitih veličina, predvođeni serijama C2 i G2 koji, osim impresivnih vizuelnih i audio mogućnosti, nude i potpuno nove interaktivne usluge preko unapređene webOS platforme. Najveća prednost je u tome što ne morate da brinete da li će vas oči boleti ukoliko duže gledate u ekran, jer su OLED televizori prvi na svetu sa Eyesafe® sertifikatom, međunarodne agencije TUV Rheinland (TUV) i Underwriter Laboratorija (UL) kao televizori sa niskom emisijom plave svetlosti, bez treperenja i presijavanja slike.

1. LG Fitness

Umesto malobrojnih programa koji, uglavnom, puštaju fitnes sadržaje u jutarnjim časovima, zašto vaš televizor ne bi bio prozor u fitnes centar u kome možete da zakažete termin koji vama odgovara i vežbate u udobnosti svog doma? Slično pitanje su sebi postavili i LG eksperti kada su radili na prvoj platformi za vežbanje – LG Fitness, koja će omogućiti korisnicima da odaberu različite kategorije i tempo vežbanja, dizajnirani po njihovim preferencama, uz mogućnost da prate napredak po danima, nedeljama i mesecima.

2. Independa

Ovo je zdravstvena usluga koja korisnicima omogućava da budu u direktnoj komunikaciji sa starijim licima i pruže im zdravstvenu ili drugu vrstu podrške. Na ovaj način, TV ekrani postaju alatke za video pozive, a zahvaljujući intuitivnom interfejsu, veoma se lako uspostavi direktna veza, čak i ako starija lica nemaju nikakvo tehničko predznanje. Nekoliko online zdravstvenih ustanova već priključeno i spremno da pruži korisne informacije i pomoć u različitim medicinskim oblastima, a očekuje se da će u narednim godinama ova usluga imati masovnu ekspanziju i u drugim oblastima, poput psihološkog savetovanja ili čak učenja za stare.

3. 1M HomeDance

Za prave ljubitelje dobre muzike i ritma, nova usluga pruža niz zanimljivih tutorijala koji će korisnicima pomoći da usavrše pokrete i igračke rutine svojih muzičkih idola. Za sada su u ponudi samo izvođači korejske pop muzike (K-Pop), ali se očekuje da će uskoro biti dostupni i drugi muzički žanrovi.

4. LIVENow

Ako volite koncerte, sportske događaje i druge masovne manifestacije, ali hoćete da izbegnete gužvu, LiveNow je prava platforma za vas, a dostupna je i u Srbiji! Sada možete uživo i interaktivno da pratite muzičke i sportske događaje iz udobnosti vašeg doma, sami, sa porodicom ili prijateljima. Ovo je posebno pogodno za događaje koji se nalaze u dalekim zemljama gde inače ne biste mogli da putujete. Kako vreme bude prolazilo, tako će i izbor manifestacija biti sve veći.

Kako je OLED tehnologija postala masovnija zbog superiornog prikaza, ne samo na televizorima nego i na drugim ekranima poput mobilnih telefona ili monitora, možemo očekivati da da će nove platforme kompanije LG zaživeti i na drugim pametnim TV modelima. Jedno je sigurno, budućnost televizora pripada interaktivnim sadržajima u kojima će korisnici biti aktivni učesnici, umesto da, kao do sada, budu samo pasivni posmatrači.