Američki lekari će moći da propisuju na recept video igricu EndeavorRX kao tretman za decu sa poremećajem hiperaktivnosti i nedostatka pažnje.

Ovi mališani pokazuju visok nivo aktivnosti a imaju i poteškoća u zadržavanju pažnje i kontrolisanju ponašanja.

U ovoj igrici igrači pilotiraju malom letelicom a mogu da lete preko vulkana, džungle, reke, pećine. Pomoću igrice deca od 8 do 12 godina svakako će moći da se koncentrišu i poboljšaju pažnju, pokazala su istraživanja.

“Igrica nudi opciju bez lekova za poboljšanje simptoma nedostatka pažnje i poremećaja hiperaktivnosti. To je odličan primer rastućih mogućnosti digitalne terapije,” kaže Jeffrey Shuren the director of the FDA’s Center for Devices and Radiological Health, prenosi Sciencealert.com.

On je dodao da su ovakvi pristupi efikasnim inovativnim digitalnim terapijama veoma važni za decu koja imaju ovakve poremećaje.

Poboljšanje njihove sposobnosti da se skoncentrišu i usredsrede pažnju veoma je važno za njihove svakodnevne aktivnosti i funkcionisanje.

Video igrica je analizirana uz učešće 600 dece a 36 odsto njih pokazalo je poboljšanje u zadržavanju pažnje. Igrica se igrala pet dana nedeljno tokom četiri nedelje.

Veoma mali broj dece prijavio je da ima nuspojave u vidu glavobolje, vrtoglavice.