Besplatna radionica Raketnog modelarstva biće održana od utorka 15. jula do nedelje 20. jula od 10 do 13 časova u holu ispred sale Amerikana. Dom omladine Beograda u saradnji sa Vazduhoplovnim savezom Srbije i Aeroklubom “Franjo Kluz” organizuje ovu radionicu u okviru manifestacije “Mesec sletanja na Mesec” u čast 45 godina od sletanja na Mesec Misije Apolo 11.

Dom omladine Beograda poziva svu zainteresovanu decu između 10 i 15 godina da učestvuju u realizaciji radionice. Radionicu raketnog modelarstva u Domu omladine Beograda će održati članovi aerokluba "Franjo Kluz" iz Zemuna koji je član Vazduhoplovnog saveza Srbije. Učestvovaće dva instruktora raketnog modelarstva, Živan Josipović instruktor raketnog modelarstva, selektor reprezentacije Srbije u raketnom modelarstvu, svetski šampion, nosilac dva svetska rekorda. Nikola Cvijetičanin dugogodišnji međunarodni sudija za raketno modelarstvo – nastavnik i instruktor. Mihailo Petrović, član ekipe Srbije u raketnom modelarstvu – juniorski šampion sveta i Luka Volarević, član reprezentacije Srbije u raketnom modelarstvu, proglašen za najboljeg juniora sveta na prethodnom svetskom prvenstvu 2012. u Slovačkoj.

Na radionici će se izrađivati papirna maketa rakete SATURN 1B, iz programa Apolo 7. Sve makete su predviđene da polete i bezbedno se spuste padobranom. Puštanje raketa će biti organizovano poslednjeg dana radionice. Takođe će se raditi i dve veće makete iz vojnog američkog programa.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti na mejl [email protected]. U naslovu mejla potrebno je navesti "RADIONICA RAKETNOG MODELARSTVA", a pored osnovnih informacija o detetu (ime, prezime, uzrast), neophodno je dostaviti kontakt telefon roditelja. Broj mesta je ograničen, a za učešće u radionici nije potreban nikakav dodatni materijal. Rok za prijave je nedelja 13. jul, svi na vreme prijavljeni će biti obavešteni mejlom, a lista – spisak imena dece biće objavljena tokom dana na Fejsbuk strani i internet sajtu Doma omladine Beograda.

Ova radionica je deo manifestacije “Mesec dana sletanja na Mesec”. Svi polaznici će po završetku radionice obići i izložbu maketa raketa Vazduhoplovnog saveza Srbije i Aero kluba “Franjo Kluz”, u Holu Amerikane. Izložbu od preko dvadesetak različitih maketa raketa učesnici radionice i ostali posetioci će moći da vide tokom pet dana trajanja radionice. photo: steve jurvetson