Tri milijarde korisnika mobilne telefonije

Broj korisnika mobilnih telefona u svetu je dosegao 3,3 milijarde, što je jednako polovini ukupne svetske populacije, tačno 26 godina pošto je u rad puštena prva mreža mobilne telefonije, saopštila je američka agencija za istraživanja "Informa"

Od kada je 1981. godine mreža Nordic Mobile Telephony počela sa radom u Saudijskoj Arabiji, Švedskoj i Norveškoj, mobilni telefoni su postali sektor potrošačke elektronike sa najvećim obimom prodaje u svetu.

Šef "Informe" za istraživanja Mark Njuman je izjavio da je mobilna telefonija od samih početaka nadmašivala čak i najoptimističnije prognoze rasta broja pretplatnika, preneo je Rojters.

"Danas se ne postavlja pitanje da li će dete dobiti mobilni telefon, već kada će ga dobiti", rekao je Njuman.

Poslednjih godina je sektor mobilne telefonije beležio najveći rast u Kini i Indiji, čemu je značajno doprineo stalni pad cene mobilnih telefona i razgovora. Trgovci tim uredjajima su već "bacili oko" na unutrašnjost Afrike, kako bi se nastavio veliki rast njihovih prihoda.

I pored toga što je broj mobilnih telefona u svetu dostigao 50 odsto broja ukupne populacije, to ne znači da polovina od 6,63 milijarde stanovnika Zemlje poseduje mobilni telefon. Prema podacima "Informe", 59 država beleži zastupljenost ovih uredjaja veću od 100 odsto, što znači da neki ljudi imaju više od jednog telefona.

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *