Slika: Usamljenost i društvene mreže
IT

Usamljenost i društvene mreže

Trebalo bi da se zabrinete

flickr: Garry Knight
Usamljenost i društvene mreže

Rezultati istraživanja američkih psihologa pokazuju da društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Pinteresta, Instagrama, Snapchata i Tumblra čine da se sve više osoba oseća usamljeno i izolovano. U istraživanju je učestvovalo 2.000 osoba od 19 do 32 godine.

“Svakodnevno korišćenje društvenih mreža na dva sata ili duže duplira šanse da se osećate usamljeno ili izolovano, dok izloženost idealizovanim prikazima tuđih života može da izazove osećaj zavisti”, kaže se u ovoj studiji.

Autori ističu da ono što vidimo na društvenim mrežama ne mora nužno da bude razlog zbog koga se osećamo loše, ali da može biti jedan od faktora jer može pojačati emocije koje već osećamo.

“Ne znamo šta se pojavilo prvo – korišćenje društvenih mreža ili percipirana društvena izolacija. Moguće je da su se mlade odrasle osobe, koje su se osećale društveno izolovane, okrenule društvenim mrežama. Ali moguće je i da je povećanje korišćenja društvenih mreža dovelo do osećaja izolacije u stvarnom svetu”, rekla je Elizabeth Miller, koautorka studije, profesorka pedijatrije na Univerzitetu u Pittsburghu.

U studiji se ističe da što više vremena osoba provede na društvenim mrežama to ima manje vremena za interakciju u stvarnom svetu.

Korišćenje društvenih mreža takođe može da dovede do osećaja isključenosti, kao naprimer kada korisnici na određenim društvenim mrežama gledaju fotografije prijatelja na događaju na koji nisu bili pozvani.

“Ovo je veoma važna tema za proučavanje jer su problemi s mentalnim zdravljem i društvenom izolacijom među mladim ljudima na nivou epidemije. Mi smo društvena bića, ali moderan život nas razdvaja umesto da nas spaja. Iako nam se čini da društveni mediji mogu da popune određenu društvenu prazninu, mislim da ova studija sugeriše da društvene mreže nisu rešenje kome su se ljudi nadali”, rekao je profesor Brian Primack s Univerziteta u Pittsburghu.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 

Više uIT

Na crnom tržištu lozinki svaka četvrta je prava

Google upozorava

Domino Magazin 17.11.2017
Robotski pas je postao još jeziviji

Skynet sve bliže

Domino Magazin 16.11.2017
Novi Echo Plus upravlja vašom kućom

Pametni zvučnik je još pametniji

Domino Magazin 14.11.2017
I Apple pravi VR uređaj

Evo kada stiže

Domino Magazin 14.11.2017
iTrainer.hr prvi hrvatski Apple Authorized Training Provider

U svetu postoji 92 Apple Authorized Training Provider-a

Domino Magazin 13.11.2017
Najstariji trik stvarno pojačava WiFi signal

Sa alu folijom

Domino Magazin 13.11.2017
Roboti su još bliži ljudima

Poslednji korak ka nezavisnosti?

Domino Magazin 10.11.2017
Društvene mreže štetne kao i pušenje?

I koja mreža je najgora

Domino Magazin 09.11.2017
Twitter duplirao karaktere SVIMA

Sad se raspišite

Domino Magazin 08.11.2017
Ovaj smajli je ubedljivo najpopularniji

Ne biste nikada pogodili

Domino Magazin 07.11.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.