IT

Stanje hibridnog oblaka

Istraživanje upućuje IT profesionalce da se usresrede na upravljanje informacijama – a ne (samo) infrastrukturom

Stanje hibridnog oblaka
Stanje hibridnog oblaka

Globalno istraživanje kojim je obuhvaćeno vodećih 1.800 IT-jevaca otkrilo nam je da 74% njih već koristi više različitih cloud infrastruktura, naglašavajući potrebu za heterogenim i na “oblaku” zasnovanim strategijama za visoku dostupnost (HA), oporavak od katastrofa (DR) i zaštitu podataka.

Kompanija Veritas Technologies, lider u oblasti upravljanja informacijama, objavila je danas rezultate globalnog istraživanja koje ukazuje na to da gotovo tri četvrtine korporacija nastavlja da usvaja višestruke strategije poslovanja na privatnim i javnim cloud infrastrukturama. Zaključci istraživanja naglašavaju potrebu da organizacije usvoje čvrste strategije za upravljanje informacijama i bezbednost.

Studija koju je Veritas naručio od istraživačke kuće Cicero Group, obuhvatila je 1.800 globalnih IT lidera koji donose odluke u organizacijama u kojima rade, sa više od 500 zaposlenih i sa najmanje 75 terabajta podataka o kojima se brinu. Na bazi ovog istraživanja je napravljena procena da će se tokom naredne dve godine udvostručiti opterećenje javne cloud infrastrukture operacijama kritičnim za poslovanje. Isti tempo rasta opterećenja očekuje se i na operacije koje nisu kritične za poslovanje, tako da će rasti pritisci na IT odeljenja kompanija da obezbede da sve poslovne usluge, a ne samo njihova infrastruktura, budu visoke dostupnosti i da budu bezbedni.

Istraživanjem je proučavano kojim tempom organizacije prebacuju podatke u “oblak”, korišćenjem privatnih i javnih cloud servisa, kao i to koji su razlozi za takve odluke. Kroz ovo istraživanje ukazuje na to da su neke uvrežene percepcije u vezi s usvajanjem cloud infrastrukture bile pogrešne. Na primer, jedno tradicionalno stanovište je da će se prvo manje važni zadaci prebacivati na cloud infrastrukturu i da će to prebacivanje teći brže. Iako je ovo bio slučaj u prvo vreme, Veritasovo istraživanje je otkrilo promenu stanovišta: radni zadaci koji su kritični za poslovanje, a koji uključuju CRM i ERP, istim tempom se prebacuju na cloud kao i drugi, manje bitni radni zadaci i to stopom rasta od 25-30%. Ovakvi podaci upućuju na povećanje poverenja u to da se svi tipovi podataka prebacuju na infrastrukturu “oblaka”, ali sa druge strane ukazuju na to da raste pritisak na dobavljače usluga da garantuju visoku dostupnost servisa, kao i to da IT odeljenja imaju zadatak da prave strategije za zaštitu podataka koje će funkcionisati u mešovitoj infrastrukturi – unutar i izvan poslovnih prostorija kompanija.

Ključni zaključci studije mogli bi se sumirati u sledećem:

38% radnih zadataka se nalazi na privatnoj cloud infrastrukturi, a 28% na javnoj. Ove brojke bi u narednih godinu dana, prema očekivanjima, trebalo da se povećaju za 7% u slučaju privatne i 18% u slučaju javne cloud infrastrukture, te bi se izjednačile

74% velikih korporacija koristi usluge najmanje dva dobavljača cloud infrastrukture istovremeno, kako bi izneli trenutno radno opterećenje, dok 23% njih koristi usluge 4 ili više dobavljača cloud To navodi na zaključak da se teret zaštite, upravljanja i upotrebe podataka u ovim heterogenim okruženjima stavlja u najvećoj meri na pleća IT odeljenja.

U geografskom pogledu, Japan i Brazil vode u iskorišćavanju javnih cloud infrastruktura sa oko 50% više radnih zadataka preseljenih na javni cloud u odnosu na SAD, Kanadu i Nemačku.

Posmatrano po industriji, proizvodnja vodi u migracijama na javni cloud s 30% of svojih radnih zadataka oslonjenih na javnu cloud infrastrukturu, u poređenju sa 24% u telekomunikacionoj industriji, 23% u zdravstvu i finansijskom sektoru, kao i 16% u javnom sektoru.

Više od trećine ispitanika je izjavilo da su troškovi prvenstveni pokretač prelaska na javni cloud, a da je najznačajniji faktor neprelaska na upotrebu javnog clouda i dalje sigurnost, 50% ispitanika koji smatraju da arhitekture za bezbednost i zaštitu i dalje predstavljaju glavni razlog za izbegavanje javnog clouda. Interesantno je to što oni koji su usvojili javnu cloud infrastrukturu, pitanje bezbednosti je glavni razlog za zadovoljstvo, ali i oni naglašavaju da bi dobavljači javne cloud infrastrukture trebalo da bolje artikulišu i promovišu svoje bezbednosne mogućnosti i uspehe.

Značajan broj ispitanika je rekao da izvesni tipovi radnih zadataka bi uvek trebalo da se obavljaju u privatnim infrastrukturama, unutar organizacije. Na primer, 28% ispitanika navodi da se bekapovanje i oporavak podataka neće seliti na cloud infrastrukturu, 27% njih će zadržati oporavak u slučaju katastrofe na internim infrastrukturama, a 26% učesnika istraživanja će nastaviti da obavlja arhiviranje, data warehousing i relacione ili OLTP baze podataka unutar svojih prostorija.

81% velikih korporacija se oslanja na dobavljače usluga za pružanje usluga pomoći u implementaciji clouda, kao i za tekuće operacije, ukazujući na to da heterogena, “izmiksana” infrastruktura će i u budućnosti predstavljati izazov za IT odeljenja i dobavljače usluga, tako da će visok nivo podrške i veština biti od neprocenjive vrednosti za organizacije, naročito u procesu migracije na javni

Ceo izveštaj na engleskom jeziku možete preuzeti na ovom linku.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

Kako obrisati Facebook

Kako obrisati Facebook

Kompletno uputstvo za brisanje i deakiviranje Facebooka

Domino Magazin 17.10.2018
Proverite da li vam je hakovan Facebook

Proverite da li vam je hakovan Facebook

Ako jeste ODMAH menjajte šifru

Domino Magazin 16.10.2018
Facebook testira opciju unsend

Facebook testira opciju unsend

Za Messenger

Domino Magazin 15.10.2018
Izrada sajta na klik - 30 minuta i gotovo!

Izrada sajta na klik – 30 minuta i gotovo!

Samostalno, bez mnogo muka i znanja do vrhunskog Web sajta za Vaše preduzeće

Domino Magazin 12.10.2018
Ingram Micro uspostavio stratešku saradnju sa Veritas Technologies

Ingram Micro uspostavio stratešku saradnju sa Veritas Technologies

U Jugoistočnoj Evropi

Domino Magazin 12.10.2018
Britanija uvodi poseban porez Fabooku?

Britanija uvodi poseban porez Fabooku?

Zbog mentalnog zdravlja

Domino Magazin 12.10.2018
Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za septembar

Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za septembar

Najuspešnije medijske stranice prati Storyclash

Domino Magazin 11.10.2018
Slavne osobe čije ime ne smete da Googlate

Slavne osobe čije ime ne smete da Googlate

Ako nećete virus

Domino Magazin 11.10.2018
Facebook hoće da vas snima po kući

Facebook hoće da vas snima po kući

Imaju novi uređaj

Domino Magazin 11.10.2018
Kvar na Facebooku onemogućio deaktiviranje

Kvar na Facebooku onemogućio deaktiviranje

Da li je stvarno kvar?

Domino Magazin 10.10.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.