Poletite bez krila – kupite džet pek

Prva serija komercijalnih "džet pekova" (jet pack) mogla bi da se na tržištu nađe već sledeće godine

Da li se sećate kada ste prvi put odgledali film “Operacija Grom” iz serijala o tajnom agentu Džejmsu Bondu i poželeli da i vi imate sopstveni “džet pek” (ona stvarčica koja podseća na boce za ronjenje, a omogućava da letite). Ta želja bi, kako se čini, mogla da vam se ostvari već 2011. godine.

Većina “gedžeta” viđenih u serijalima o Bondu odavno je prevaziđena, ali “džet pek” je ostao nekako kao neostvareni san svakog klinca i ljubitelja gedžeta.

Sam “džet pek” nije novina i američka vojska je pravila eksperimentalne primerke još od 1961. godine, ali ti modeli su uspevali da sa punim rezervoarom goriva izdrže samo 26 sekundi u vazduhu.

Novozelandska kompanija “Martin Aircraft” osnovana je 1998. sa ciljem da razvije u potpunost funkcionalan “džet pek”. Njihovi inženjeri uspeli su da naprave model koji će biti u stanju da postigne visinu od oko 2000 metara i ostane u vazduhu do 30 minuta, a imaće i mehanizam za ‘ne-daj-Bože’ situacije – odnosno ako nešto krene naopako moći ćete da se katapultirate i bezbedno spustite na Zemlju uz pomoć padobrana.

Prvi komercijalni modeli mogli bi da se u prodaji pojave već naredne godine, a cena po komadu bila bi oko 90.000 dolara, što je ekvivalent cene boljeg automobila, ali to ne smeta da se entuzijasti već prijavljuju na listu čekanja.

Ivana Kočić

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *