Nokia postaje još veća

Već mnogo puta viđeni scenario ogromnog rasta neke firme na određenom tehnološkom području i preuzimanja velikog dela tržišta događa se još jednom, ovag puta sa Nokiom.

Iako je na kraju 2007. držala 37% ukupnog svetskog tržišta mobilnih telefona, već u prvom mesecu ove godine, Nokia je pregazila granicu od 40% udela u svetskom mobilnom tržištu i tako dodatno učvrstila vodeće mesto među proizvođačima mobilnih telefona.

Ali to sigurno nije sve što smo videli od Nokije za ovu godinu, jer je već najavljeno preuzimanje norveške firme Trolltech koja se bavi proizvodnjom i usavršavanjem software-a. Preuzimanje bi trebalo da se dogodi sredinom 2008. a Nokiji će doneti dodatno pojačanje sigurnosti i stabilnosti software-a koji koriste njihovi mobilni telefoni i razvoj internet servisa, što bi do kraja godine trebalo da rezultira još kojim postotkom tržišnog udela.

No iako je to dobra vest za ljubitelje Nokiinih proizvoda, nikako nije za ljubitelje open source-a, jer će ovo preuzimanje verovatno označiti kraj još jednog open source proizvođača, Trolltecha.

Inače, zadnjih dana se šuška da je Nokia bacila oko i na Facebook.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *