Laptop računari za registrovanje zemljotresa u realnom vremenu

Za vlasnike laptop kompjutera, mogućnost da ih ispuste ili obore na pod predstavlja pravu noćnu moru. Nagli, oštar udarac najteže pogađa hard drajv, na kome su zabeleženi svi programi i dokumenti.

U trenutku udarca osetljive magnetne glave ovog uređaja koje leže na povšini diska mogu da je oštete. Taj njegov deo pa i čitav disk postaje neupotrebljiv, a prograi i dokumenta nepovratno izgubljeni.

Srećom, bolji i noviji laptop kompjuteri opremljeni su zaštitnim uređajem zvanim senzor naglog pokreta, koji, kao što mu ime kaže, registruje promenu stanja kompjutera i momentalno podiže magnetne glave sa diska.

U seizmološkim stanicama slični uređaji koriste se za registrovanje potresa u zemljinoj kori. Jedan dovitljivi seizmolog, sa univerziteta Stanford, u Kaliforniji, došao je na ideju da laptop kompjutere hiljada dobrovoljaca u svetu iskoristi za registrovanje zemljotresa u realnom vremenu.

Suština ideje je u tome da senzori naglog pokreta u kompjuterima registruju mnogo manje potrese od svakodnevnih pomeranja kojima su laptop kompjuteri izloženi. Kompjuteri uključeni u ovu mrežu registrovali bi potrese, izračunavali njihov intenzitet i za manje od jedne sekunde slali podatke u centar na univerzitetu Stanford.

Ovaj istraživač i njegov tim trenutno testiraju svoj program i očekuju da će ovog leta objaviti poziv dobrovoljcima da se uključe u eksperiment.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *